SEGRE

COL·LABORACIÓ

Amb els comptes, que no ens vinguin amb contes

President del Grup Municipal ERC-Avancem a la Paeria

Carles Vega

Carles Vega, nou director dels serveis territorials d'Ensenyament a LleidaEFE

Creat:

Actualitzat:

En la recta final de l’actual mandat municipal, la Sindicatura de Comptes ens dóna a conèixer el seu informe sobre despeses i contractació administrativa de l’ajuntament de Lleida del 2015. En 116 pàgines, l’òrgan públic que fiscalitza els comptes, la gestió econòmica i el control financer –tant de la Generalitat com dels ens locals de Catalunya– dictamina que l’equip de govern de la Paeria gestiona de forma irregular el pressupost municipal de despeses i que vulnera la normativa en la contractació de serveis, de subministraments i d’obres. Déu n’hi do.

La reacció de Monte Mínguez i els seus companys de govern ha sigut menystenir-lo dient que és l’opinió d’uns tècnics externs i que confien en la feina dels tècnics de la Paeria. És a dir, d’una tacada, no reconeixen l’autoritat de l’òrgan oficial en matèria de fiscalització del sector públic de Catalunya i es treuen les puces del damunt desviant tota responsabilitat cap als treballadors de la casa. Vaja, no hi estic d’acord, però –per si de cas– ha sigut Pepet.

Aquesta qüestió ni es pot fer passar per banal ni es pot ventilar amb una simple comunicació als grups polítics. La Sindicatura de Comptes és un òrgan oficial, creat per l’Estatut de Catalunya. L’òrgan que, entre altres atribucions, té la de dictaminar si els ens públics de Catalunya fan una gestió correcta i legal dels recursos que els confia la ciutadania. Negar la seua autoritat és –i, per cert, que no ens sorprendria– menystenir les institucions catalanes i no acceptar l’Estatut. Ultra això, que ja en si és prou greu, les observacions contingudes a l’informe posen en qüestió la gestió econòmica i financera del govern dels PSC, com també les seues praxis opaques en contractació i concessió d’obres i serveis, amb casos tan emblemàtics com l’enllumenat públic, la caserna de la Guàrdia Urbana o l’Escola de Belles Arts. Gestió i praxis avalades per Cs i, en diverses ocasions, pel PP.

El nostre grup no s’ha cansat de denunciar les males pràctiques reiterades del govern de la Paeria, com contractacions poc transparents, l’atorgament de subvencions encobertes mitjançant el pagament de lloguers i despeses o el pagament de factures i despeses ordinàries com el subministrament de llum i gas mitjançant el reconeixement de crèdit, com si no es poguessin preveure. Males pràctiques que l’informe de la sindicatura constata. Declarant, a més, nul·les de ple dret diverses actuacions. Ja ho intuíem, per això venim votant en contra dels diversos tancaments pressupostaris i dels reconeixements de crèdit extra amb què pagaven despeses ordinàries. Per això, a març del 2016, tots els grups, llevat de Cs, vam reprovar la gestió econòmica de la Paeria.

És per tot plegat que, ja a la comissió extraordinària a què ens van convocar per notificar-nos l’arribada de l’informe, vaig plantejar a tots els altres grups la necessitat que es faci un ple extraordinari per discutir a fons sobre el tema. No ens val que la convocatòria d’un ple ordinari inclogui el punt “donar compte de la presentació de l’informe de la Sindicatura de Comptes”. La manera real de donar compte d’una cosa és discutir-la a fons i, si és el cas, que es posin a debat i a votació les propostes que hi vulguin presentar els membres de la corporació. En un ple específic, amb aquest tema com a únic a tractar. I no pas el mateix dia que el ple ordinari. Això seria desvirtuar-ho tot! La transparència de què es vanta tant aquest equip de govern, amb un alcalde o l’altre, es demostra en qüestions com aquesta. Sense amagar-se darrere els funcionaris. Que amb els comptes, no ens vinguin amb històries ni amb contes.

tracking