SEGRE

L?ADVOCAT US INFORMA

Pèrdua de la guarda i custòdia compartida per fumar davant dels fills

Pèrdua de la guarda i  custòdia compartida per fumar davant dels fills

Pèrdua de la guarda i custòdia compartida per fumar davant dels fillsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Recentment la secció primera de l’Audiència Provincial de Còrdova ha dictat una sentència que resulta pionera en els seus plantejaments.

El Tribunal acorda el canvi de règim de guarda i custòdia compartida al monoparental, al considerar que s’ha de salvaguardar la salut dels fills, ja que el tabaquisme del pare la posa en risc.

Els magistrats consideren molt negatiu l’escàs interès que mostra el pare de preservar-los del “risc objectiu” que comporta per a ells que respirin l’ambient del domicili familiar carregat de fum.

Concretament, entenen que “és evident que el procedir del pare posa en situació de perill la salut dels menors de forma absolutament irresponsable i sense mirar a una altra cosa que no sigui la seua addicció”.

Per a l’Audiència no es pot romandre indiferent davant de l’esmentada situació, atès que “no seria lògic que els menors no es protegissin a la seua llar d’allò respecte al que la societat s’afanya a protegir per a qualsevol ciutadà, gran o menor d’edat, en llocs públics”.

En el supòsit enjudiciat, el pare exposava al fum del seu tabac els seus fills de 10 i 13 anys d’edat. Com a conseqüència d’això, aquests van manifestar, “de forma espontània i sense cap tipus d’indici de manipulació”, davant del jutge actuant, que havien de suportar un ambient carregat de fum pel tabaquisme del pare, veient-se obligats, per això, a dormir amb l’aire condicionat encès.

Davant de l’esmentada situació, el Tribunal entén que suportar això, així com dormir en una habitació en la qual el pare ha estat fumant prèviament, és del tot irresponsable, alhora que els posa en risc.

L’interès superior del menor està per sobre de si l’activitat que l’afecta, que el perjudica, és legal o il·legal. En aquest cas una activitat legal (fumar) posa en risc la salut dels fills menors, per la qual cosa s’ha de primar el seu interès superior, preservant la seua salut.

En la sentència s’acorda que la mare exercirà amb caràcter exclusiu la guarda i custòdia sobre els fills menors, atribuint-se-li l’ús, a més, de l’habitatge familiar i, per tant, el pare es veu privat de la guarda i custòdia compartida exercida fins a aquell moment al costat de la mare. No obstant, aquell podrà gaudir d’un règim de visites de caps de setmana alterns i de vacances amb ells, mentre se l’adverteix que s’haurà d’abstenir de fumar en llocs tancats davant dels seus fills, advertint-lo que en el supòsit que el pare deixés de fumar podria interposar-se un nou procés per modificar mesures partint de la nova situació.

Vist el panorama actual, i en el cas que us trobeu en una situació similar, us aconsellem que poseu el vostre cas en mans d’un lletrat que pugui assessorar-vos i defensar els vostres drets adequadament.

Pèrdua de la guarda i  custòdia compartida per fumar davant dels fills

Pèrdua de la guarda i custòdia compartida per fumar davant dels fillsSEGRE

tracking