SEGRE

COL·LABORACIÓ

Escoltar els nostres productors

Presidenta de la Diputació de Lleida

Escoltar els nostres productors

Escoltar els nostres productorsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana Bellpuig acollia la Jornada Producterra (Jornada de productors agroalimentaris de les terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran), organitzada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Bellpuig i el Consell Comarcal de l’Urgell.

Certament, caldria fer més sessions com aquesta perquè durant la jornada vàrem poder conèixer, de primera mà, quines són les necessitats del sector agroalimentari de casa nostra i tant la participació com la implicació dels assistents va ser excepcional, amb més d’un centenar d’assistents i 324 propostes presentades, especialment dirigides a l’àmbit del màrqueting i la marca territorial.

Tenir la informació de forma directa permet que es generin els vincles indispensables per treballar de forma conjunta entre la iniciativa privada i les administracions públiques.

L’agroalimentació és un sector que ha anat guanyant terreny en els darrers anys perquè ha tingut una relació directa amb els tipus de polítiques econòmiques, empresarials i socials que s’han aplicat en diversos indrets de Catalunya, especialment a les terres de Lleida.

Sense dubte, aquest concepte de l’agroalimentació ha pres una rellevància molt significativa entre els productors alimentaris locals lleidatans, que han vist que és una oportunitat de negoci que els beneficia perquè estan sustentats en el valor de la qualitat dels productes i en els valors afegits vinculats a uns coneixements i habilitats personals que són respectuosos amb el medi ambient.

Els productors –tant els de Pirineu i Aran com els de la plana de Lleida– reclamen més suport del sector públic a l’hora d’organitzar visites a les seves empreses per part de possibles clients; i expliquen que les principals dificultats en el funcionament de la seva activitat empresarial estan relacionades amb els permisos, lleis i reglamentacions; amb la comercialització i venda; i amb el finançament, mentre que en producció o fabricació i en accés a matèries primeres és on més ben posicionats es troben.

Aquestes dades, que apareixen a l’enquesta als productors de les terres de Lleida, Pirineu i Aran, publicada el juny de 2018, són reveladores, i aporten solucions que mostren quins són els camps on des d’administracions públiques, com la Diputació, hem d’estar més atents. Justament aquestes demandes són en les que som més sensibles i en les que, des de fa temps, procurem estar més a sobre.

Només cal que siguem capaços de seguir implementant aquestes polítiques presencials i mantinguem aquesta idea de qualitat-producte-preu que fa que l’agroalimentació a les comarques de Lleida sigui un dels sectors que més aporta al Producte Interior Brut (PIB). Tant és així que, segons dades de la Fundació Món Rural de 2017, la indústria agroalimentària aportava 4.581 M€ al PIB català, mentre que el sector primari hi contribuïa amb uns 1.948 M€.

Cal, per tant, que treballem per a la millora de les condicions econòmiques del territori. Així, la competitivitat del seu teixit productiu ha de ser l’objectiu final, impulsant iniciatives que suposin la dinamització de l’activitat econòmica. Per això, cal apostar pel reforçament de la identitat del territori, que aquests projectes agroalimentaris tinguin una afectació directa a les economies locals; i que es mantingui l’activitat primària d’excel·lència des d’un punt de vista mediambiental.

Accions com Aliments del territori i tu, coordinades pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació i amb el suport de tots els consells comarcals, tenen més sentit que mai, i més si es té en compte la implicació que hi han posat unes 500 empreses i productors locals amb més de 2.000 productes alimentaris que donen valor al territori i ajuden a millorar la seva competitivitat.

Escoltar els nostres productors

Escoltar els nostres productorsSEGRE

tracking