SEGRE

COL·LABORACIÓ

Salut i treball en xarxa, no podem esperar més!

Referent en salut comunitària del cap de cervera

Salut i treball en xarxa, no podem esperar més!

Salut i treball en xarxa, no podem esperar més!SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La salut de les persones depèn de múltiples factors determinants, el 80 % dels quals estan fora del sistema sanitari. Entenem com a determinants de salut “el conjunt de factors personals, socials, econòmics i ambientals que determinen l’estat de salut dels individus o poblacions”. Així, queda clar que per fer l’abordatge de la salut des del punt de vista holístic, cal el treball conjunt i en coordinació estreta dels diferents agents de salut comunitaris del territori (institucionals, polítics, sanitaris, culturals, associatius, del tercer sector, etc) i de la mateixa comunitat.

Aquest plantejament, que comparteixo plenament, demana un canvi en la manera de treballar individualista a la qual estem més acostumats, per passar a una necessitat imperiosa de treballar en xarxa.

Des de la meva experiència vull dir, però, que encara ens falta disposició, formació i costum per treballar d’aquesta nova manera. Ens cal una obertura de mires i facilitar un nou model organitzatiu per part de les institucions, entitats i associacions que faciliti aquesta interacció i treball transversal, sense protagonismes, sense necessitat de medalles, sinó amb ganes de sumar, compartir objectius, dissenyar i planificar estratègies conjuntes i on entenguem que totes i tots som necessaris i imprescindibles. Hem de ser capaços de deixar de mirar-nos el melic, hem de mirar al nostre voltant i veure-hi. S’han de comptar tots els actius dins el procés de construcció, sense deixar-nos la preuada i a la vegada difícil participació de la mateixa comunitat, que és imprescindible en tot moment. Entenc que, més que col·laborar, cal que es faciliti el fet de treballar conjuntament i de forma coordinada, cal fomentar la cultura de la participació i l’apoderament de les persones, cal treballar projectes comuns, amb objectius comuns per sumar capacitats i treure el màxim rendiment als escassos recursos que tenim. Per entreteixir aquesta xarxa, la implicació i suma de tots i totes és imprescindible. No s’hi val a crear duplicitats, malversar recursos i no aprofitar-los. Generem riqueses! N’hem d’aprendre i potser no serà fàcil canviar els punts de vista més conservadors, però de ben segur que per ser més sostenibles, més justos, més inclusius i aconseguir l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels anys viscuts és necessari començar el treball en xarxa. Ja no podem esperar més!

tracking