SEGRE

PERSONES I ORGANITZACIONS

Empantallats. L'addicció sense substància

Creat:

Actualitzat:

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’addicció és una malaltia capaç de crear dependència. Fins fa tot just una dècada, estàvem acostumats que les addiccions estaven relacionades amb el consum de substàncies. Avui és tal el creixement en l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que cada vegada creix més el nombre de persones que en fan un ús descontrolat, la qual cosa dóna origen a un nou col·lectiu: els empantallats o addictes a aquestes tecnologies.

Segons assenyalen fonts del diari El País, el 21 per cent dels joves espanyols d’entre deu i vint-i-cinc anys tenen trastorns del comportament derivats del mal ús de les noves tecnologies.

És una malaltia mental l’abús en l’ús de les noves tecnologies?

El DSM-5 Manual de diagnòstic dels trastorns mentals, que serveix de referència a l’hora de catalogar una malaltia com a mental, encara no recull la dependència a les noves tecnologies com a tal.

No obstant això, cada vegada són més les veus d’experts, com Jerald J. Block, que afirmen que “l’ús desadaptatiu de la xarxa hauria d’incloure’s conceptualment dins dels trastorns obsessivocompulsius”.

Alguns psiquiatres espanyols com Celso Arango, vicepresident de la Societat Espanyola de Psiquiatria, ens adverteixen que l’addicció als videojocs està creixent i se situa en segon lloc entre els joves tractats a l’hospital Gregorio Marañón, només superada pel consum de cànnabis.

Zombis de les noves tecnologies.

Encara que les noves tecnologies han vingut per ajudar-nos, si ens fixem en la utilització que en fa la gent, veurem que el mòbil ha passat a ser un apèndix més del nostre organisme, que ens ajuda en la nostra evolució tecnològica i posa en perill la biològica.

Qui no cregui en les conseqüències mentals i també físiques de la dependència d’aquests aparells, només cal que observi i vegi la gent que va caminant pel carrer o que creua un pas de vianants amb els dos ulls posats a la pantalla del mòbil, connectats mitjançant visió artificial amb successos que tenen lloc lluny del seu entorn i desconnectant-los de la proximitat, fins a tal punt que, segons publica la Direcció General de Trànsit, més del 90 per cent dels sinistres provocats per vianants és a causa que aquests van enganxats al mòbil, capaços d’observar el que passa a milers de quilòmetres i incapaços de veure el que tenen davant dels seus propis nassos.

En l’Autocontrol està la clau

Aquest és un tret mesurat per molts dels qüestionaris que avaluen la personalitat, definit com el grau en el qual som capaços d’imposar un control als nostres impulsos i mantenir el control sobre la nostra conducta. En l’ús de les pantalles, com en qualsevol altre àmbit: pràctica esportiva, joc, sexe o menjar, la clau és l’autocontrol, que és ni més ni menys que la capacitat per governar la nostra pròpia conducta i impedir que sigui aquesta la que es retroalimenti i ens porti a controlar-nos. En definitiva i com en gairebé tot, sentit comú!

tracking