SEGRE

COL·LABORACIÓ

Museus, tradició i futur

President de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida

Museus, tradició i futur

Museus, tradició i futurSEGRE

Creat:

Actualitzat:

En aquest encara jove segle XXI els museus estan registrant canvis remarcables en diversos àmbits: creixen (amb la incorporació de peces), es modernitzen (bàsicament en aspectes tecnològics) i –el que és molt important– evolucionen, en el sentit d’adaptar el seus plantejaments i els seus discursos a les noves exigències d’una societat que també creix, es diversifica i, en conseqüència, planteja nous reptes.

El Dia Internacional dels Museus (DIM), que té lloc aquest dissabte, és un bon moment per reflexionar sobre el futur d’aquests espais de cultura, i deixar enrere el concepte tradicional (un espai fred que alberga una sèrie de col·leccions i on el visitant té un paper passiu) i entrar en dinàmiques socials més participatives, interactives i properes a la gent. Estem convençuts que els museus tenen una responsabilitat social que va molt més allà de la simple conservació d’objectes artístics.

Els Museus han de ser, ara més que mai, entitats de proximitat, pensades per compartir art –però també cultura en general– i experiències amb el territori i amb la població local. En aquest sentit, la temàtica del DIM d’enguany, Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició, té com a objectiu principal provocar una reflexió sobre la necessitat de maridar aquests dos conceptes, és a dir, com aconseguir, a partir de la tradició, reinventar el futur tot utilitzant com a eines la creativitat, la imaginació i la dinamització social.

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida ha organitzat amb motiu del DIM un programa que vol reflectir aquest necessari diàleg entre tradició i futur, i que es tradueix en una cinquantena de propostes que es desenvolupen de dimecres a diumenge i on tenen un espai destacat les tradicions (música, instruments populars, bestiari, llegendes) i la interacció amb altres cultures (amb actes que compten la participació de col·lectius de Bolívia, Mali, Perú Senegal, etc.).

Aquest programa d’activitats, recordem-ho, culminarà aquest dissabte amb la Nit dels Museus, una experiència singular en la qual els museus de la Xarxa obriran les portes més enllà de la mitjanit amb diverses propostes ludicoculturals que combinen les visites a les exposicions amb dansa, música, espectacles o tastos de productes... Dins d’aquest marc de reflexió general, on la interacció i la implicació de la gent del territori són prioritaris, la Xarxa ha organitzat el concurs Com t’agradaria que fossin els museus del futur?, en què tothom pot donar la seva visió sobre aquest tema per mitjà del hashtag #DIMtradicioifutur i guanyar un passaport d’experiències per gaudir dels museus de la xarxa.

No oblidem que la paraula museu ve del grec Mouseion, és a dir, la Casa de les Muses, les deïtats vinculades a les arts i la memòria. Inicialment, les muses eren tres: Mnemea (la memòria), Aedea (el cant, la veu) i Meletea (la meditació). Tres conceptes que venen molt al cas: parlem d’equipaments que guarden la memòria del passat (i també del present i del futur) i que venen a ser la veu d’expressions artístiques de tot tipus, però que igualment són espais que ens conviden a meditar, o reflexionar, sobre quin és el paper que en el futur han de representar en la societat.

tracking