SEGRE
Emprendre és cosa de líders

Emprendre és cosa de lídersSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana vaig assistir al mercadillo – escola d’emprenedors, en el qual alumnes de primària i secundària de 8 a 13 anys venien els productes de les empreses que durant el curs escolar han constituït com a pràctica per al desenvolupament de l’esperit emprenedor.

En cada empresa, vaig poder observar alumnes que elaboraven les manualitats, els que exposaven públicament els seus projectes, els que perseguien els vianants per vendre els seus productes, els que es cuidaven del punt de venda, etc.

Curiosament, sense adonar-se’n, estaven treballant en equip. Cadascun amb les seues responsabilitats i de forma natural posava en pràctica el seu talent, realitzant aquella activitat que se li donava millor.

Realment tant les escoles com les entitats públiques de promoció de l’emprenedoria implicades tenen clar que la millor manera de construir emprenedors és fomentant-ho des de la infantesa.

Projectes d’aquest tipus són crucials en el desenvolupament dels nostres fills, ja que els ajuden a aprendre de manera diferent i pràctica, aplicant els seus coneixements al món real.

Com va dir Einstein, la intel·ligència és aplicació del coneixement, si no, és merament informació.

Els nostres fills necessiten entendre per a què serveixen moltes de les matèries que estudien, per utilitzar-les en el seu dia a dia, prendre millors decisions i pensar per si mateixos. Aquesta és la millor manera de desenvolupar el seu talent i la seua personalitat. A més, sense adonar-se’n, desenvolupen competències transversals com el treball en equip, o la creativitat i habilitats com la negociació, la comunicació i la persuasió. Totes molt útils en qualsevol esfera de les seues vides.

Des d’Ingenio School, investiguem les competències de líders que obtenen resultats. En l’actualitat, ja són més de 100 els que han participat en els nostres estudis. Són moltes les competències que desenvolupen al llarg de les seues vides professionals, però tres són comunes a tots: l’orientació a objectius, la perseverança i la iniciativa emprenedora.

Així doncs, líders referents a Espanya i Llatinoamèrica ens estan dient que és imprescindible tenir una visió clara del nostre futur, la força i determinació per assolir-lo i la iniciativa per atrevir-se a plantejar-s’ho.

Llavors, quan algú del nostre entorn emprèn un projecte o té iniciativa per prendre decisions amb cert risc, per què el qüestionem? És per sensatesa o per por?

Tendim a subestimar les persones positives, amb iniciativa o emprenedores. Pensem que els resulta fàcil prendre decisions arriscades perquè no les analitzen. Això no és cert. Ells analitzen pros i contres i decideixen creure en les seues idees i actuar, assumint les conseqüències d’un possible fracàs, del qual se saben capaços de superar.

Aquesta és la força i determinació que tot líder té. I líders n’hi ha de molts tipus, en diferents àmbits, no només a l’empresa. Per liderar organitzacions o persones, primer t’has de liderar a tu mateix. I això és el que s’ensenya en algunes escoles. A emprendre, a creure en les possibilitats de les pròpies idees i les del grup per veure-les realitzades. Es guanya amb això confiança, pilar bàsic del lideratge.

Segons Bill George, professor de la Universitat de Harvard, que ha passat la vida estudiant més de 1.000 líders en les seues anàlisis de 3.000 pàgines de transcripcions, el seu equip es va sorprendre al constatar que no fa falta nàixer amb les característiques o trets específics d’un líder. El lideratge emergeix de la història de la teua vida.

Així doncs, fem que les vides dels nostres fills continguin els elements necessaris perquè puguin liderar-les ells mateixos.

tracking