SEGRE

DIA MUNDIAL DE LES PERSONES REFUGIADES

Un compromís humanitari amb la seva integració

Presidenta de Creu Roja Lleida

Un compromís humanitari amb la seva integració

Un compromís humanitari amb la seva integracióSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui 20 de juny se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Des que l’any 2001 Nacions Unides va marcar aquesta data al calendari de dies internacionals, han passat 18 anys. I encara continua havent-hi moltes persones que es veuen abocades a fugir dels seus països de residència per les seves idees polítiques, per raons de gènere, orientació sexual, creences religioses o com a conseqüència dels conflictes armats. A dia d’avui, segons ACNUR, hi ha 68,5 milions de persones desplaçades, de les quals 25,4 milions són refugiades i més de la meitat són dones i nenes. Aquest fet fa que augmenti la seva vulnerabilitat davant de situacions de discriminació, violència i explotació. No podem oblidar que la majoria d’aquestes persones són perseguides pel fet de ser dones, essent el gènere un factor de discriminació i també un element que les aboca a situacions d’extrema vulnerabilitat com ara l’explotació, el tràfic d’éssers humans i la prostitució. I com a societat, és la nostra obligació treballar per aconseguir rutes migratòries segures que garanteixin els seus drets.

Des de Creu Roja fa més de 30 anys que treballem en l’àmbit de les migracions. Perquè parlar de migracions és parlar de persones vulnerables. I com a entitat, centrem la nostra tasca en els col·lectius en situació amb més risc de vulnerabilitat, d’acord amb el nostre mandat humanitari. Les nostres línies de treball en matèria de migracions i refugi se centren a donar resposta humanitària, en la protecció, el suport, la integració i la defensa de les persones migrades, refugiades i desplaçades. També centrem la nostra intervenció en la integració de les persones sol·licitants d’asil a la societat d’acollida. Tota aquesta tasca no seria possible sense les peces imprescindibles del nostre engranatge: el voluntariat, els socis i sòcies i el personal tècnic, a qui vull agrair molt especialment la seva entrega i professionalitat.

En un dia com avui, on les persones estan en el centre de la nostra mirada, també convé fer un repàs a algunes xifres significatives com ara les xifres d’acollida. A Catalunya el 2018 vam comptar amb 258 places d’acollida, 28 de les quals van ser a la ciutat de Lleida. A nivell de tot l’Estat espanyol, el nombre de places d’acollida va ser de 2.572, amb 29.567 persones ateses en 47 províncies. Des de principi del 2019, a Creu Roja Lleida ja hem atès 491 persones sol·licitants d’asil, des dels diferents serveis d’acollida de què disposa l’entitat. Es tracta principalment de persones nouvingudes de Geòrgia, Ucraïna, Hondures i Colòmbia.

D’aquestes 491 persones que hem atès a Creu Roja Lleida fins a mitjans de juny, 354 han estat usuàries del nostre servei d’assistència legal i jurídica, 288 del servei de primera acollida, 85 d’atenció psicològica, 60 del servei d’acollida temporal, 72 han estat beneficiàries d’intervenció social, 45 han estat usuàries de l’aprenentatge de l’idioma i 6 del servei de traducció i interpretació.

En aquest 2019, mantenim més que mai el compromís amb les persones que fugen dels seus països, donant suport en el processos d’integració a la societat lleidatana i establint nexes d’unió entre els nouvinguts, i tots aquells actors i agents socials que ajuden a generar noves oportunitats que faciliten la seva integració.

tracking