SEGRE

COL·LABORACIÓ

Les falles, la nit màgica de Sant Joan i el turisme

Presidenta en funcions de la Diputació de Lleida

Les falles, la nit màgica de Sant Joan i el turisme

Les falles, la nit màgica de Sant Joan i el turismeSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Quan les falles comencen la seva temporada ens avisen que estem a les portes de l’estiu, la llum del sol ens acompanya moltíssimes hores, fa més calor i les famílies organitzen les seves vacances. Per això, cada any són més els visitants que volen gaudir d’una festa que és un autèntic espectacle. Les baixades comencen a Durro, que el passat dia 15 va donar el tret de sortida a la temporada de falles i que s’allargarà fins al 27 de juliol, a Llesp, havent gaudit d’aquesta festa anteriorment a Senet, Boí, Casós, el Pont de Suert, Vilaller, Barruera, Erill la Vall i Taüll, pel que fa a l’Alta Ribagorça. Al Pallars Jussà, el 17 de juny van celebrar a la Pobla de Segur la baixada de falles en honor a la Verge de Ribera. A la comarca del Pallars Sobirà, la nit de Sant Joan se celebren les falles d’Isil, reconegudes com a festa patrimonial d’interès nacional, i les d’Alins. La nit del 29 de juny té lloc la baixada de torxes de Sant Pere de València d’Àneu i el 6 de juliol, les d’Alós d’Isil. Per acabar, a la Val d’Aran se celebra la Crema deth Haro a Les i la Crema deth Taro a Arties, la vigília de Sant Joan.Sens dubte, una proposta molt interessant per conèixer les festes del nostre Pirineu i per descobrir el territori, el paisatge, la gastronomia i el patrimoni arquitectònic i cultural de la zona. Les dades d’assistència de públic s’han multiplicat en els darrers anys, de tal manera que s’ha convertit en una de les festes de més èxit del Pirineu de tot l’any, i que representa un impacte econòmic molt positiu.

La riquesa cultural de les terres de Lleida queda reflectida en els seus monuments i arquitectura popular (palesa en els seus pobles i construccions de pedra seca), com també en les festes i activitats tradicionals. Aquesta riquesa s’ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre. El desembre del 2015, la UNESCO va atorgar a les falles i les festes del foc de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran la distinció de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta declaració ha conferit a la Vall de Boí l’honor de tenir tres reconeixements de la UNESCO, atès que el 30 de novembre del 2000 es va declarar el seu conjunt romànic Patrimoni Mundial i l’any 2018 el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va rebre la distinció de destinació i reserva turística Starlight per la UNESCO, reconeixement del qual també disposa el Montsec. De manera que la vall aplega tres patrimonis mundials, fet que suposa un reconeixement a tota la seva història, cultura i entorn natural i una forma de donar-se a conèixer arreu del món.Des de la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, l’interès per la festa de les falles ha augmentat. El nombrós públic que cada any participa en aquesta festa tradicional dels solstici d’estiu s’ha vist incrementat per aquest nou reconeixement mundial. Per tant, les falles són un dels atractius turístics més potents que tenim en aquest començament d’estiu, com ho són també la Flama del Canigó i les fogueres de la nit de Sant Joan. Sens dubte, quan parlem de la Flama i les fogueres de la nit de Sant Joan, estem parlant d’una de les activitats arrelades a la tradició catalana vinculada al solstici d’estiu, que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans, cada any, entre el 22 i el 23 de juny, i que torna a prendre rellevància a les comarques de Lleida, novament amb el suport de la Fundació Pública de l’IEI. Com cada any, la jornada s’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país.Dos iniciatives, les falles i la Flama del Canigó, que formen part d’una potent oferta turística a les comarques de Lleida que comanda el Patronat de Turisme i que promociona i visualitza des dels esports d’aventura, el moturisme, les rutes de tot tipus, la gastronomia, la natura, la salut, la cultura, el patrimoni arquitectònic, el senderisme, el cicloturisme, o el turisme accessible, per citar-ne només uns quants. Aquests són alguns dels molts exemples que tenim a casa nostra d’aposta real pel territori i per la promoció turística, elements que hem de seguir potenciant per fer de les comarques de Lleida un territori conegut, desitjat i valorat.

Tenim la sort de viure en un territori que és capaç de generar activitats diametralment oposades, gràcies a la combinació de comarques de la plana i de muntanya, de secà i de regadiu, de clima divers, i en definitiva, que dibuixa un mapa variat que permet oferir un ampli ventall de possibilitats, difícil de trobar en altres destinacions.Precisament la Diputació, mitjançant el Patronat de Turisme i la marca turística Ara Lleida, amb l’arribada de l’estiu, promociona l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida amb una nova campanya estatal amb el lema: Lleida: Autèntica, Diferent, Natural. ADN Lleida. Aquesta campanya vol transmetre la diversitat i la varietat dels productes turístics de què el visitant pot gaudir durant les seves vacances a les comarques lleidatanes, com ara el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; el salt d’aigua més important de la Val d’Aran que és el Saut deth Pisc, a la vall de Varradós; la Seu Vella de Lleida; el romànic de la Vall de Boí; l’enoturisme, i activitats diverses de turisme actiu i d’esports d’aventura, com ara el ràfting, el senderisme, el parapent i la BTT.

La nova campanya tindrà una incidència especial a Catalunya, com també al País Valencià, a la Comunitat de Madrid, a les Balears, al País Basc i al sud de França. Una campanya adreçada de manera genèrica al públic consumidor de turisme de vacances i d’oci i específicament al públic familiar, parelles i grups d’amics. L’objectiu és augmentar la percepció de les terres de Lleida com una destinació turística singular i diversa, que ofereix autenticitat i qualitat en la seva oferta turística. De ben segur que aquesta temporada d’estiu serà reeixida, perquè el pòsit que s’ha generat els darrers anys és molt bo i està consolidat, però no ens hem d’adormir i cal seguir treballant en la única direcció factible, que és la de la promoció del potencial de les comarques de Lleida. Si és així, segur que ens en sortirem. Com he repetit en diverses ocasions: diàleg, confrontació d’idees i elaboració de projectes han de ser les eines amb les quals hem de treballar i ens hem de sentir forts.

tracking