SEGRE
Llibres de text

Llibres de textSEGRE

Creat:

Actualitzat:

És difícil oblidar-se de l’època en què carregàvem un munt de llibres de text a l’esquena en una motxilla. Les metodologies han canviat i ara s’utilitzen menys. Però encara els llibres en format convencional són necessaris. Alguns ens hem acostumat a llegir la premsa en els mitjans digitals, però per estudiar o llegir pausadament res millor que un en paper.

Una cosa semblant llegíem en aquest diari després de l’èxit a la selectivitat de dos alumnes brillants de l’institut de Cervera. Segons la direcció el seu model es basa a aplicar “noves tècniques educatives quan cal, però no hi reposem”. El director explica que els alumnes utilitzen els portàtils com a material escolar al mateix nivell que les calculadores i els llibres.

I en aquest sentit també és una gran notícia que Ciutadans aconseguís aprovar al Parlament el tràmit de la llei per a la gratuïtat dels llibres de text. Si volem que l’educació pública sigui gratuïta de veritat hem de facilitar que els llibres de text que s’utilitzen també ho siguin.

La majoria de països del nostre entorn, així com algunes comunitats autònomes, tenen diferents mecanismes per garantir que els llibres de text siguin gratis. Les famílies s’estan gastant una mitjana de 300 euros entre la compra de llibres, llicències digitals i divers material curricular. Són moltes les que no poden fer front a aquest esforç econòmic.

Sense potenciar la igualtat d’oportunitats, no hi ha cohesió social. Catalunya és la comunitat autònoma amb més fracàs escolar entre els alumnes d’origen immigrant; la segona comunitat que més segrega, i som la tercera en la qual els resultats acadèmics depenen més de la situació socioeconòmica de les famílies. Per això Ciutadans proposa que tots els alumnes puguin tenir llibres de text gratis mitjançant un sistema de préstecs que permet escolaritzar en igualtat de condicions amb un estalvi importantíssim per a les famílies. Un sistema que a més estimula els alumnes a aprendre des de petits a responsabilitzar-se dels béns comuns amb uns llibres que han de durar com a mínim quatre promocions.

És com la joia de tenir a prop bones biblioteques i aprendre a gaudir-ne. Una de les delícies de l’estat del benestar.

tracking