SEGRE

COL·LABORACIÓ

Els humans som els culpables del canvi climàtic, no les vaques

presidenta d’asaja

Els humans som els culpables del canvi climàtic, no les vaques

Els humans som els culpables del canvi climàtic, no les vaquesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La petjada humana en els gasos (GEI) amb efecte d’hivernacle, que es produeixen de forma natural i són essencials per a la supervivència humana i de tots els éssers vius, fan que la Terra sigui habitable. Però després d’un segle i mig d’industrialització, desforestació, agricultura a gran escala (grans latifundis), la quantitat dels gasos amb efecte d’hivernacle ha augmentat de manera alarmant, a causa del diòxid de carboni, que resulta de la crema de combustibles fòssils, cotxes, avions, grans creuers, etc. Això ho diu l’ONU, que es va posar seriosa fa un any amb el canvi climàtic. Va alertar que si els governs no es posaven les piles, es podien perdre els ecosistemes i, per això, els demanava accions urgents, com ara accelerar la transició energètica o absorbir més de pressa el diòxid de carboni. D’Això fa un any. Ara, el 19 de juliol a Roma, fa tres setmanes, Pietro Genari, el cap d’estadístiques de la FAO –que està dins de l’ONU com l’OCDE i són entitats de les Nacions Unides per l’Alimentació–, ens deia que l’ONU reconeix que ens allunyem de la seguretat alimentària per al 2030, ja que tenim 2.000 milions de persones que no es poden alimentar cada dia. Aquest informe diu que s’hauria d’eliminar amb urgència els gasos amb efecte d’hivernacle, ja que l’escalfament de la Terra està fent perdre les collites arreu del món. Joaquim Azcón, catedràtic de la Universitat de Barcelona, diu que el fet de la pujada de la temperatura és una conseqüència del canvi climàtic i amb 30 anys potser serà irreversible.

El 19 de juliol a Roma, Pietro Genari va avisar que s’havia d’augmentar la inversió per a la investigació agrícola, que fa anys que aquesta disminueix en desenvolupament rural, on tenim despoblació. S’ha d’evitar. A tot el món hi ha uns 570 milions de granges petites i mitjanes que produeixen el 80 per cent dels aliments mundials, segur que és un tant per cent petit el gas amb efecte d’hivernacle que produeixen aquests milions de granges, al costat dels milions i milions de cotxes, milions de vols d’avió diaris, grans creuers; per cert, els seus tubs d’escapament no tiren ni lliris ni roses, sinó molta quantitat de diòxid de carboni.

Ja està bé de tractar-nos com els culpables! Els investigadors de l’ONU fan servir el que els convé, si fa un any cridaven l’atenció als Governs urgentment, ens preguntem: què han fet?

Ara fa uns dies a Roma alertaven de l’escalfament que pot provocar no tenir prou aliments i les televisions i diaris de casa nostra deien que els culpables només som els ramaders i el fet de menjar carn. Com s’entén això si la mateixa ONU ens diu que s’ha d’invertir més en agricultura i desenvolupament rural, ja que temen per la seguretat alimentària d’aquí al 2030 a causa d’aquest escalfament de la Terra–principalment per la crema de combustibles fòssils, vaja, dels gasos de les vaques no en parlen–? Ja deurien saber que aquí a Catalunya, els darrers 30 anys hem perdut 6.200 granges de vaques –ara ens en queden 350–, segur que no hem fet l’escalfament, les estem perdent totes. Uns quants reportatges més per la nostra televisió i, cap problema, tot tancat. Ah, ja vindrà la carn amb el nou tractat de Mercosur.

tracking