SEGRE
Què són els ‘silver surfers’?

Què són els ‘silver surfers’?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui

dia, la longevitat a què som sotmesos ens obliga a reinventar-nos en el nostre lloc de treball per continuar sent treballadors àgils i no acceptar un present o futur inactiu. En aquesta lectura podrem submergir-nos en el panorama sènior del món laboral actual.

El progressiu envelliment de la població i l’allargament de la vida laboral són algunes de les palanques que reinventen el mercat laboral. La raó és que anem allargant la vida a un ritme d’aproximadament cinc hores al dia o, el que és el mateix, dos mesos i mig cada any. Demogràficament, la força del treball recaurà en els silver surfers, professionals sèniors de talent platejat (silver) entre 45 i 65 anys que volen continuar estant a la cresta de l’ona professional (surfers) i no accepten un present-futur invisible ni inactiu. Generadors i receptors d’una nova economia (silver economy) que dissenyen el seu dia a dia i també el seu futur i retir professional; tanmateix, és aquí quan més discriminació laboral, prejudicis i barreres invisibles es generen (edatisme).

La nostra llarga vida ens convida i obliga a desenvolupar-nos com a treballadors àgils, en continu aprenentatge, i a explorar solucions noves amb què fer front a una longevitat professional amb què gairebé ningú no comptava. El futur serà per als robots i la intel·ligència artificial, sí, però combinat amb el poder del ssilver surfers.

És el futur per als joves, els robots i la intel·ligència artificial? La resposta no està clara. Els sèniors aportaran moltíssim en el futur de la intel·ligència artificial i robòtica. Els silver surfers, amb una bona planificació financera, són la clau per mantenir-nos actius en el món laboral durant més temps.

Cal ressenyar la importància de connectar amb les emocions a la feina i la seua relació amb el compromís de l’empleat, per això una de les principals característiques del silver surfers és la capacitat de conèixer-se a si mateix i reinventar-se.

No es tracta només de treballar més anys, sinó de fer-ho en millors condicions. En aquest sentit, s’ha de destacar la flexibilitat laboral com una de les eines clau i un win-win entre l’empresa i l’empleat.

Aquesta flexibilitat està més fortament vinculada amb el compromís dels empleats majors de 45 anys, la qual cosa la converteix en una eina clau en la retenció d’aquest tipus de talent silver. A les organitzacions, les bones pràctiques per a les empreses quant a implantar una cultura que afavoreixi la diversitat i permeti trencar estereotips d’edat, amb reconeixement del talent sènior, del qual al llibre apareixen innombrables exemples.

Una altra alternativa interessant per a les empreses són els programes d’emprenedoria silver, en els quals el silver surfer està òptimament posicionat al tenir les tres característiques més desitjades en un emprenedor: capital humà (educació i experiència laboral), capital social (xarxa de contactes i prestigi) i capital financer (actius financers i estalvis). Diversos estudis ho demostren: segons l’Age and high-growth entrepreneurship, l’edat mitjana dels fundadors de les noves empreses de més ràpid creixement és de 45 anys.

En fi, el nostre futur laboral està canviant tots els paradigmes d’èpoques anteriors i el futur ens convida a grans canvis que haurem de gestionar de forma intel·ligent, en aquest futur tan incert i apassionant al mateix temps, que no donarà segones oportunitats als que no encertin el camí adequat.

tracking