SEGRE

COL·LABORACIÓ

Relleu a la Cambra de comerç de Lleida

Doctor en dret. Professor de l’Escola Universitària de Relacions Laborals de Lleida

Relleu a la Cambra de comerç de Lleida

Relleu a la Cambra de comerç de LleidaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’empresari i President de la PIMEC Lleida, Jaume Saltó, és el nou President de la Cambra de Comerç de Lleida i d’aquesta forma pren el relleu de Joan Simó, que ha estat el màxim responsable de l’entitat durant els últims 28 anys. Abans de tot, vull mostrar a l’anterior President de la Cambra, Sr. Simó, el meu agraïment, respecte, consideració i gratitud per la gran tasca portada a terme durant el seu mandat, per la dedicació de molts anys de plena responsabilitat i sacrificant, en moltes ocasions, la seva vida personal, familiar, de lleure i fins i tot la laboral. Per tot això, gràcies, Joan.

Per altra part, dono la benvinguda al nou President, Jaume Saltó. Vaig tenir l’ocasió de conèixer-lo en una invitació que li vaig fer per fer una conferència al Grup de l’Amistat Terres de Lleida. Per cert, va fer una gran exposició de la situació empresarial a la nostra ciutat. A partir d’aquí, hem tingut ocasió de veure’ns en diferents conferències organitzades per l’esmentat Club. He tingut temps d’estudiar les diferents propostes estratègiques d’actuació de la legislatura 2019-2023 que va fer el Sr. Saltó a la presa de possessió. Entre les desenes d’actuacions que hi consten, totes fonamentals, tant a nivell d’infraestructures, pla de dinamització del comerç, internacionalització de les pimes, atansar el Parc Científic i Tecnològic de Lleida a les empreses, formació, talent, com així en la necessitat de crear més indústria a Lleida i de treballar units per definir una estratègia de cara al futur, volia ressaltar alguns aspectes.

Un dels més importants és, sobretot, la necessitat d’assegurar la supervivència de les Cambres, amb un finançament suficient i, per això, cal urgentment l’aprovació d’una nova Llei de Cambres Catalanes per part de la Generalitat. També hi ha un gran problema de falta d’informació i comunicació als empresaris, del paper central que juga la Cambra en el món global d’avui dia. Tothom coneix la Cambra, però molt pocs saben les funcions i les tasques que desenvolupa. La Cambra és un element fonamental, de cohesió i representació dels interessos del teixit empresarial de Lleida; també coordina, ajuda, assessora, dóna suport a tots els empresaris i comerciants, per millorar la seva producció, vendes, exportacions i impulsa el desenvolupament i creixement econòmic de la ciutat i província. Sense oblidar la potenciació de la imatge social de l’empresari com a creador de llocs de treball. A vegades, per desgràcia, els empresaris no tenen una bona imatge com a col·lectiu. Cal, doncs, un canvi de mentalitat de la societat, però també dels empresaris, ja que haurien d’aprendre a comunicar més i millor sobre la seva empresa, a tenir una cultura ètica empresarial i també una cultura del fracàs, amb capacitat d’escoltar i treballar en equip, a exercir un lideratge social responsable, capacitat de transmetre els valors de la companyia, etc. El 2017, vaig assistir a una jornada organitzada pels joves empresaris de la PIMEC Lleida que va ser extraordinària i em va cridar molt l’atenció el seu lema, que va resumir tota la jornada “Transparència, humilitat, honestedat i ètica”. Hi afegiria la comunicació. La societat vol uns empresaris amb aquests valors.

Un altre aspecte a destacar és que som una ciutat mitjana i ens veiem amb l’obligació de lluitar contra el poder del centralisme de Madrid i Barcelona, que ho fagociten tot. Sembla com si a partir del Bruc ja no fóssim Catalunya. Estem molt lluny dels centres de decisió. Però Lleida té un gran potencial i ens ho hem de creure. És molt fàcil criticar i tenir una visió negativa de la ciutat. Però disposem d’empenta i prou capacitat de desenvolupament industrial i comercial. Si que és cert que no tenim sòl industrial o molt poc, però haurem d’aprendre encara molt de la política que porten a terme a Aragó, la Comunitat Autònoma veïna, que fa les coses molt bé i, entre altres, facilita l’esmentat sòl i redueix considerablement els tràmits i el temps per implantar una empresa.

A la nostra ciutat, necessitem la unió de tots els empresaris i patronals de Lleida. Fer una estratègia conjunta de totes les institucions, entitats socials, patronals i Cambra. S’ha de tenir visió conjunta empresarial i no una visió estreta de mires. No estem en un moment de personalismes, ni de lluites caïnites ni intestines, sinó de tenir una visió empresarial de país. Hem de treballar amb una gran dosi de generositat, unitat, llums llargues, sense partidismes i mirada al futur.

Necessitem una Cambra que treballi pel territori i per una Catalunya més forta, vetllant pel comerç, que és un dels sectors més potents del teixit empresarial lleidatà. Una Cambra que, respectant totes les sensibilitats ideològiques personals dels empresaris, representi el global de l’estament empresarial. La Cambra no ha de funcionar com un instrument polític a favor d’una determinada causa, per molt legítima que sigui. La Cambra no hi és per fer política, sinó per traslladar les iniciatives als Governs de torn. L’objectiu de la Cambra és la d’impulsar projectes concrets i fomentar la competitivitat, la digitalització, l’emprenedoria, la innovació, la creació de nous productes i serveis i la cohesió social.

Necessitem una millor connexió entre els centres educatius i les empreses. L’educació s’ha d’adaptar a les noves capacitats i coneixements que demanen els ciutadans i les empreses. Els joves haurien de tenir una formació i unes habilitats que els permeti desenvolupar el seu projecte vital. S’ha d’impulsar la connexió del món educatiu amb l’empresarial i prestar atenció al desenvolupament de l’FP dual de formació contínua i d’habilitats emprenedores i una major orientació a les carreres científiques i tècniques. Actualment, el nostre sistema educatiu és ineficient.

Finalment, vull ressaltar que crec en les persones, en els seus valors i principis, i Jaume Saltó els té. És el gran líder que necessita la Cambra. És una persona bona i humil i aquest valor es fonamenta en la realitat, l’objectivitat i el de tocar de peus a terra. El Jaume és una persona d’equip, amb sentit comú, de sumar esforços per canalitzar energies cap a la consecució dels objectius; un líder que mai arriba a l’èxit sol, sinó amb el conjunt de l’equip. És dialogant, sap escoltar i busca sempre el consens; a més té una gran capacitat de treball i una gran ètica professional i, el més important, que sempre porta Lleida al cor. Desitjo a Jaume Saltó i al seu equip i al Comitè executiu grans èxits. Els empresaris, la societat i Lleida ho agrairan. S’han aixecat grans expectatives positives. Hi ha molta il·lusió i confiança dipositada en Jaume Saltó. Estic convençut que no ens defraudarà. Endavant, Cambra. Endavant, Lleida.

tracking