SEGRE

COL·LABORACIÓ

I davant les noves tecnologies... què hem de fer?

Setè tinent d’alcalde i regidor de promoció econòmica i emprenedoria

I davant les noves tecnologies... què hem de fer?

I davant les noves tecnologies... què hem de fer?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Tom Chatfield, escriptor i filòsof britànic expert en la cultura digital, deia que els valors que els humans hem atorgat a la tecnologia són un perill perquè la majoria de les tecnologies tenen un únic objectiu, que és el benefici de la societat. L’ésser humà és profundament emocional, sociable i, a més, intel·ligent, però som vulnerables a la seducció i a la manipulació.

On marquem la línia dels nostres principis i del nostres valors? En primer lloc, el de la llibertat individual; som persones lliures, amb la capacitat de pensar i de decidir, la persona ha de ser el centre, el principi i el fi de l’acció política. La justícia social i la solidaritat han de ser els eixos fonamentals d’aquests valors i el principi de subsidiarietat entre les persones, les famílies, les entitats d’iniciativa social i les administracions públiques han d’esdevenir els pilars bàsics de la convivència.

Maritain ja parlava del personalisme comunitari que, barrejat amb el liberalisme individual, dóna pas al totalitarisme i la manca de llibertat. El que ha de ser és l’individu per la societat i la societat per la persona, és a dir, el bé comú. Cal tenir en compte totes les dimensions de l’ésser humà i fer que el seu desenvolupament com a persona i la defensa dels seus drets com a tal siguin l’objecte principal d’aquesta acció política.

Bethge parla de Resistència i Submissió amb una definició perfecta del conflicte personal que ha d’entrar a lluitar per una societat més justa. La filosofia social i la sociologia han d’estar al servei de les dones i els homes i d’una societat justa. L’equilibri és la clau de la convivència. L’articulació entre el bé particular o personal i el bé comú és la clau del creixement de la societat. Valors com la llibertat individual, la família, les relacions personals, etc., vénen acompanyades de valors tan importants com l’esforç, la solidaritat i l’educació, que fan que la persona arribi a la seva perfecció dins la societat.

Mounier ens parla de la possibilitat que un liberalisme mal entès i massa pendent únicament de la persona ens allunyi de la societat i dels altres i col·loqui la solidaritat, tan important avui en dia, en un segon pla, i que la deixí així únicament en mans dels poders públics, allunyant-se molt del que és una societat justa.

L’humanisme integral dels valors bàsics com són la llibertat, la participació democràtica i la justícia social ha d’esdevenir vital per a la promoció de les persones. Avui, la defensa dels valors és un repte molt important. La intimitat de la persona es vulnera constantment i, molts cops, des de l’anonimat i amb l’única voluntat de fer mal. Les noves tecnologies poden ser i són, de fet, un gran avenç de la nostra societat en tots els camps (científic, social, educatiu, etc.) i poden ser un instrument pervers i destructiu si se’n fa un mal ús. Cal aprendre a conviure amb les noves tecnologies, però també amb les persones en aquesta era digital, s’ha d’aprendre a respectar els altres i les seves llibertats.

És obvi que un dels reptes del segle XXI és que avui som més manipulables que mai perquè podem ser objecte de distorsions que estan dins dels sistemes digitals que utilitzem per construir i compartir coneixement, i això posa en perill el dret a la privacitat i per això és tan important definir els drets de les persones a l’era digital.

És obvi que estem en una època d’adaptació i que hem de construir una societat nova amb el seu pilar bàsic: la llibertat individual de l’entorn i la família. La responsabilitat social col·lectiva o, millor dit, la solidaritat, fan que el repte que se’ns planteja sigui engrescador i que entre tots hàgim d’espentejar per tenir una societat millor.

tracking