SEGRE
La gran meta d’un líder

La gran meta d’un líderSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’èxit més important d’un líder no és tenir seguidors ni assolir grans metes, sinó desenvolupar i estimular nous i millors líders que ell mateix, anomenat mestre, i altament valorat a Orient, al contrari dels valors predicats a Occident. Per a mi, un líder és una persona que està al servei dels altres; tan senzill i tan complicat alhora. Difícil tasca predicar sempre amb l’exemple i ser consistent. Per predicar amb l’exemple, i des d’allà connectar amb els nostres col·laboradors i inspirar el nostre equip. Per tenir èxit en aquesta manera de liderar s’han de donar dos importants circumstàncies: d’una banda, el líder s’ha d’haver guanyat dels seus col·laboradors l’autoritat per guiar-los, un nivell molt elevat de respecte i de confiança; i de l’altra, i estretament relacionat amb l’anterior, es requereix un gran treball personal del líder.

1. El primer que necessites per convertir-te en aquest gran líder personal de la teua gent és entendre les seues necessitats, els seus anhels, les seues aspiracions, les seues pors, les seues preferències i un llarg etcètera de “seus”. Hi ha per tant un primer pas en el que acabo d’esmentar: el desig de conèixer els membres del teu equip a nivell personal.

En aquest sentit, et convido a fer una petita reflexió. Quant de temps a la setmana dediques a conèixer-los com a “persones”? Probablement no gaire. En general xarrem amb un cafè amb algun d’ells o compartim un dinar amb diverses persones del nostre equip alhora, però aprofitant en ambdós casos per coordinar projectes o fer seguiment de les tasques assignades. De veritat creus que això és suficient per saber qui són, què els motiva, etc.?

2. El segon pas és ser capaç de reconèixer en ells el que els passa, què senten i què pensen. Efectivament, necessitem conèixer els altres, i a més hem de ser capaços de detectar i calibrar com estan. Reconèixer és en realitat reconèixer, és a dir, conèixer en d’altres el que ja conec de/per mi mateix. I per aclarir bé aquest punt, permeteu-me que posi un exemple: si jo mai he sentit la motivació, no seré capaç de reconèixer-la en d’altres; necessito conèixer el significat real dins de mi per poder connectar amb el que veig, escolto i sento en els altres.

En aquests dos punts serà fonamental que treballis primer en el teu autoconeixement, per poder diferenciar allò que realment ets del que “creus que ets”. I, encara que no és tasca fàcil, si vols estar preparat per avançar en la teua carrera professional i aconseguir ser un veritable líder, serà vital que treballis aquesta qüestió.

Al coneixement de les teues emocions, els teus valors i els teus interessos, per al teu èxit futur serà important que hi sumis reconèixer en els altres el que et falta, així com descobrir i potenciar les teues fortaleses i el que et fa diferent.

Conèixer què ens distingeix i per tant, què podem aportar a d’altres, ens fa ser més conscients d’aquells aspectes que hem de potenciar o començar a treballar per convertir-nos en la nostra millor versió.

3. Finalment, el tercer pas. Després de conèixer el teu equip i reconèixer el que els passa, arriba el moment d’acompanyar-los i personalitzar el seu pla d’acció personal, de manera individual, amb cada un d’ells. No corris el risc que implica deixar-te portar per la urgència del dia a dia.

Com a conclusió i resum final, per desenvolupar el teu lideratge personal cal:

1. Buscar conèixer els teus col·laboradors com a “persones” de veritat.

2. Millorar el teu autoconeixement per poder reconèixer en ells el que els ocorre i el que pensen.

3. Acompanyar-los a dissenyar el seu propi pla de desenvolupament perquè també puguin convertir-se, com tu, en tot un exemple a seguir!

No esperis més, comença avui.

tracking