SEGRE

COL·LABORACIÓ

Camina amb nosaltres en marxa nòrdica!

Fisioterapeuta, coordinador del servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal del Pallars

Creat:

Actualitzat:

Segons dades publicades el 2017 per la World Health Organization, la inactivitat física és la quarta causa de mortalitat al món després de la hipertensió arterial, el tabaquisme i la hiperglucèmia. Aquesta dada ens atorga als professionals de la salut un motiu més per prioritzar la promoció de l’activitat física entre els nostres usuaris. Entre moltes de les disciplines ludicoesportives que podem recomanar als nostres pacients i a la població en general, ha entrat amb molta força en els últims anys la pràctica de la marxa nòrdica (nordic walking).

Atès el benefici que suposa la pràctica d’aquest esport per a la salut, el darrer any, alguns Centres d’Atenció Primària de l’Alt Pirineu han començat a impartir tallers d’iniciació i seguiment d’aquesta modalitat oberts a la ciutadania, dins de les directrius del pla d’activitat física, esport i salut que incorpora la prescripció i el consell d’activitat física com a eina terapèutica d’utilització en l’atenció primària de salut.

Cada cop és més habitual presenciar en els paisatges dels nostres pobles (senders, camins, corriols de muntanya, etc.) persones que caminen ajudades per bastons. La marxa nòrdica és una pràctica esportiva que es va iniciar en els països nòrdics com a mètode d’entrenament dels esquiadors de fons fora de la temporada d’hivern i que, per tant, adapta la tècnica de l’esquí de fons al procés de caminar. S’ha fet més popular i ha anat guanyant més adeptes i practicants, ja que pot ser realitzada per persones de totes les edats i condicions físiques i, practicada de forma correcta, provoca nombrosos beneficis per al nostre organisme i la nostra salut.

Tanmateix és recomanable assistir a algun curset d’aprenentatge de la tècnica per treure’n el màxim profit, ja que, altrament, una mala execució ens pot ser del tot contraproduent pel risc a realitzar gestos lesius i postures inapropiades. Aquests cursos s’organitzen des de moltes de les escoles, clubs i associacions existents arreu del país que compten amb instructors titulats. Existeixen tècniques, com l’alfa 247, i la difosa per la xarxa d’instructors/ores de la INWA (International Nordic Walking Federation) que segueix la Metodologia dels 10 Passos.Beneficis per a la salutLa llista de beneficis per la nostra salut amb la pràctica de la marxa nòrdica és llarga. Estimula la circulació sanguínia i augmenta la capacitat d’oxigenar els nostres músculs, fet que millora el retorn venós i afavoreix el drenatge limfàtic. Augmenta el consum energètic perquè activa un major nombre de músculs enfront de la marxa tradicional sense bastons. Disminueix la tensió de la musculatura cervical i de les espatlles i elim l’estrès, estabilitzant i millorant així la postura. Ajuda en la millora de la coordinació i l’equilibri i, al contrari d’altres activitats com pot ser el running (córrer) o les passejades, la utilització dels bastons disminueix l’impacte sobre les articulacions de l’esquena i les extremitats (malucs, genolls i turmells). Diversos estudis han demostrat també que la marxa nòrdica aporta més beneficis per a la salut que caminar i resulta especialment beneficiosa per a persones amb patologies com ara la diabetis tipus 2, la hipertensió, l’obesitat, la fibromiàlgia, el càncer de mama, Parkinson, malalties respiratòries cròniques i del cor.

En resum, es tracta d’una activitat que permet millorar la capacitat funcional i la qualitat de vida del qui la practica, genera sensació de benestar i, practicada en grup, ajuda a trencar l’aïllament en afavorir la socialització de les persones, per exemple, amb depressió i ansietat.

Per realitzar la marxa nòrdica no cal un entorn específic, ja que es pot fer pràcticament a tot arreu. Es recomana fer-ho a l’aire lliure, en parcs o jardins, a la muntanya, però també es pot practicar a la platja, en entorns urbans (protegint la punta dels bastons per l’asfalt) o fins i tot a la neu. L’únic que es necessita és anar equipat amb roba còmoda i disposar d’un calçat adequat per a la superfície per on es practica i, naturalment, disposar d’uns bastons de marxa nòrdica més lleugers que els tradicionals bastons de senderisme, amb una punta d’acer o tungstè en un extrem i un sistema de dragoneres a l’altre.

Per tot, i aprofitant que del 16 al 22 de setembr, celebrem a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany arriba a la 20a edició amb el lema Camina amb nosaltres!, us animo a iniciar-vos i practicar la marxa nòrdica.

tracking