SEGRE

COL·LABORACIÓ

Jornada Mundial del Migrant i Refugiat

Referent del Programa Atenció Al Fet Migratori de Càritas Diocesana de Lleida

Creat:

Actualitzat:

El 29 de setembre es va celebrar la Jornada Mundial del Migrant i Refugiat. És un dia en què la comunitat eclesial pretén ser la veu i testimoni del sofriment de milions de persones que es veuen obligades a deixar les seues llars, la família, la feina, les amistats, etc., per emprendre un llarg camí incert, però amb un únic objectiu: un futur per viure.

El papa Francesc ens interpel·la en aquesta Jornada Mundial amb un missatge molt revelador: “No es tracta només de migrants.” En la nostra societat veiem amb normalitat parlar de la immigració en termes de globalitat i de forma impersonal, com un “problema” que és aliè a nosaltres, una cosa que ens ve de més enllà de les nostres fronteres i, per tant, tendim a pensar que “no va amb mi”. La realitat és que ens neguem a veure que del que estem parlant és de la vida de milers i milers de persones. Persones les vides de les quals depenen, fins i tot, de la decisió que la Unió Europea vagi al rescat d’una embarcació que s’enfonsa al mar Mediterrani, amb persones, famílies, homes i dones, nens i nenes.

El papa Francesc ens obre els ulls a aquesta realitat, no es tracta només de migrants, es tracta de nosaltres, de les nostres pors; por de l’altre, dels exclosos, dels marginats. De totes aquelles persones que deixem al marge. Es tracta de la nostra humanitat, de la caritat, de posar els últims els primers.

Tanmateix, la por ens impedeix sortir a l’encontre dels nostres germans, vinguin d’on vinguin. Ens encapsula i acaba per aïllar-nos. Tendim a generar més prejudicis negatius i a instal·lar-nos en el que el papa denomina “la cultura del descart”. Si la persona no s’ajusta als patrons socials, mentals o físics que imposa la nostra suposada societat del benestar, aquell que no respon a l’estereotip establert, tendeix a ser apartat, marginat i, definitivament, exclòs.

Desgraciadament, estem assistint a un progressiu rebuig, en les nostres societats occidentals, cap a les persones que provenen de determinats continents o països, de cultures o confessions religioses diferents. Alguns mitjans de comunicació i líders polítics, tant a Espanya com a Europa, fomenten els discursos de l’odi envers els estrangers, escudant-se en una falsa salvaguarda de les nostres fronteres, el nostre territori, cultura, religió i fins i tot del nostre nivell econòmic. Se serveixen dels estrangers per fer-los culpables del decreixement econòmic, la falta d’ocupació i fins i tot de la mala gestió dels serveis públics.

Davant d’aquesta situació, el papa Francesc ens convida a afegir-nos a la resposta que l’Església planteja davant del repte que suposen les migracions del segle XXI i el seu impacte en la nostra societat. Una estratègia que el papa ens convida a seguir i que es resumeix en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar.

Càritas Diocesana de Lleida ve treballant des de fa anys en favor de totes les persones migrants i persones refugiades que arriben a la nostra diòcesi, acollint, escoltant i acompanyant-los en els seus nous projectes. Fent-los sentir que formen part de la nostra comunitat, promovent el seu desenvolupament com a persones i com a nous ciutadans. Defensant els seus drets allà on els són arrabassats i denunciant els abusos de les polítiques migratòries espanyoles i europees que releguen l’immigrant a una mera mercaderia de mà d’obra, desposseint-lo dels seus drets i convertint persones en éssers invisibles per a la nostra societat.

Però el nostre compromís també està amb la nostra societat d’acollida, les nostres comunitats, parròquies, institucions religioses, voluntaris i voluntàries. Sabem que únicament amb l’ajuda de totes i tots podem posar en marxa l’estratègia que ens planteja el papa Francesc: sortir a l’encontre. És precisament aquest dia Mundial del Migrant i Refugiat en el qual ens trobem les persones que acollim i les persones que arriben d’altres països.

Des de Càritas Diocesana de Lleida volem agrair a totes les persones (migrants i no migrants) que participen en aquest projecte comú el seu compromís i la seua constància. I, alhora, us convidem a sortir a l’encontre i gaudir de les activitats que, amb motiu d’aquest dia, organitzem a Càritas Diocesana de Lleida.

tracking