SEGRE

L?ADVOCAT US INFORMA

El Tribunal Suprem anul·la la comissió per descobert de Kutxabank

El Tribunal Suprem anul·la la comissió per descobert de Kutxabank

El Tribunal Suprem anul·la la comissió per descobert de KutxabankSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El dia 25 d’octubre, el Tribunal Suprem va dictar una sentència mitjançant la qual declarava abusiva, i anul·la, una clàusula de Kutxabank amb la qual cobrava comissions de 30 euros per descoberts.

El cas l’havia plantejat l’Associació de Consumidors i Usuaris Basca (EKA/ACUV) davant dels tribunals per la clàusula continguda als contractes de l’entitat.

L’Alt Tribunal considera que la indeterminació de la comissió que s’origina en la clàusula és el que resulta abusiu, ja que comporta sumar als interessos de demora de la quantitat deguda (descobert) una sanció econòmica pel mateix motiu. Entén que això comporta una indemnització desproporcionada, així com el cobrament de serveis no deixats. Per al Suprem, la clàusula en qüestió no és conforme a la normativa del Banc d’Espanya, ja que es pot generar automàticament pel sol fet de caure en números vermells, a més de poder reiterar-se.

El Banc d’Espanya exigeix en la seua normativa perquè el cobrament d’aquesta comissió sigui legal que s’hagi prestat pel banc realment un servei als seus clients. La seua justificació és la compensació per les gestions efectivament realitzades per poder recuperar el deute generat pel descobert. A més, ha d’estar prevista al contracte bancari, sense que pugui aplicar-se d’una manera repetitiva quan es reclama el mateix saldo deutor. És a dir, conforme a les bones pràctiques bancàries, malgrat que el deute persisteixi en el temps i això obligui el banc a efectuar diverses gestions per al cobrament, la quantia de l’esmentada comissió ha de ser única, resultant abusiva la seua aplicació automàtica.

Per al Suprem, del sol fet que es produeixi un descobert “no es pot deduir que això generarà una despesa efectiva” al banc, ni tampoc que sigui procedent automàticament el cobrament perquè comporti la prestació d’un servei al client. A tall d’exemple manifesta que no és el mateix requerir al client in situ perquè pagui quan el client assisteix a la seua sucursal per una altra gestió, que fer una trucada de telèfon o enviar-li una carta per correu certificat amb justificant de recepció, un burofax o un requeriment notarial.

Amb la posició del Tribunal Suprem queda clar que s’haurà de replantejar el cobrament automàtic de la comissió per números rojos que vénen fent moltes entitats financeres, només podrà justificar-se el càrrec al client quan realment respongui a un servei al mateix o despesa generada a l’entitat. Conseqüentment, moltes entitats hauran de revisar el seu modus operandi i actuar conforme a les bones pràctiques bancàries i a la normativa aplicable.

Vist el panorama actual, i en el cas que us trobeu en una situació similar, us aconsellem que acudiu a un advocat especialista que pugui assessorar-vos i defensar els vostres drets adequadament.

El Tribunal Suprem anul·la la comissió per descobert de Kutxabank

El Tribunal Suprem anul·la la comissió per descobert de KutxabankSEGRE

tracking