SEGRE

COL·LABORACIÓ

Tsunami reflexiu

primer Tinent d’Alcalde i regidor d’Urbanisme de la Paeria

Tsunami reflexiu

Tsunami reflexiuSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Que ningú no s’esveri. Ja sabem que demà se celebra la repetició de les eleccions generals del mes d’abril que, fruit de la incapacitat negociadora d’alguns, no van servir perquè es pogués elegir un president del govern espanyol per falta dels suports necessaris. Ja sabem que, segons la legislació espanyola, un punt anacrònica en aquest sentit, no es poden fer actes de campanya electoral el dia abans dels comicis ni es pot demanar el vot per cap opció política, en una jornada destinada a la reflexió i on representa que tots ens hem de dedicar a meditar ben fort sense que cap estímul extern pugui condicionar aquest procés intern tan rellevant. Aquesta és una més d’aquelles normes que arrosseguem de l’època de la transició, que segurament tenien sentit en aquell context social i històric, però que avui sembla una rèmora del passat, sobretot si tenim en compte que en l’actual entorn digital, els estímuls electorals continuen arribant sense cap filtre, fins i tot durant el mateix dia de les eleccions. És com la limitació a publicar enquestes electorals en els darrers dies de campanya: si no es poden publicar a Espanya, les publiquen els diaris andorrans i ens arriben igualment només mirant la pantalla del mòbil que portem a la butxaca. Podríem estendre’ns molt parlant d’aquestes restriccions poc justificables, sobretot si ho comparem amb països del nostre entorn com el Regne Unit, on es pot demanar el vot fins i tot a les portes dels col·legis electorals, però fins que no hi hagi una altra llei, la LOREG diu el que diu, i fins i tot preveu penes de fins a un any de presó si algú se la salta. És sota aquestes limitacions, que els partits polítics i els diferents candidats ja han donat per acabada la seva cursa electoral aquesta passada nit a les dotze en punt.

Però que s’hagi acabat la campanya no vol dir que es pari el món. De fet, tot fa pensar que la jornada de reflexió d’avui serà ben atípica, atenent la convocatòria que ha fet Tsunami Democràtic a organitzar activitats per tot el territori, tot i la persecució de la qual és objecte per part del ministeri de l’Interior que dirigeix en funcions Fernando Grande-Marlaska i malgrat els decrets del consell de ministres per limitar l’espectre digital. Si prenem com a referència convocatòries anteriors del Tsunami Democràtic, com la concentració a l’aeroport del Prat el mateix dia que es van conèixer les sentències, és previsible que la seva crida a fer “una jornada de desobediència a la Junta Electoral” i a “omplir de 16 h a 22 h les places del país amb una jornada política, cultural i festiva” sigui tot un èxit de participació. A través de les seves comunicacions per canals com Telegram o Twitter, conviden a aprofitar la jornada de reflexió precisament per fer que sigui l’Estat qui reflexioni, i l’insta a seure i parlar. Ara mateix no podem saber si això tindrà alguna influència o no en els electors, però el que és un fet és que alguns dels que avui s’exclamen per aquestes convocatòries en un dia que hauria de ser asèptic i dedicat en exclusiva a la meditació política, no van tenir cap mania a fer convocatòries per SMS (que antic que sona) després dels atemptats de Madrid de l’11-M, quan el PP intentava fer passar Al-Qaeda per ETA.

Com que no es pot ni fer campanya ni demanar el vot, i com que només podem reflexionar, reflexionem. Reflexionem sobre les condemnes del Tribunal Suprem als nostres líders polítics i socials. Reflexionem sobre l’exili dels membres del govern legítim i sobre les euroordres reactivades molt oportunament durant la campanya electoral, fins i tot sobre la bufetada de les autoritats britàniques a l’intent de fer detenir la consellera Ponsatí. Reflexionem sobre el fet que Pedro Sánchez hagi reconegut que controla la Fiscalia General de l’Estat, quan fa uns mesos ho negava categòricament per evitar ordenar la retirada de càrrecs al judici del Suprem. Reflexionem sobre les filtracions interessades del sumari de l’Operació Judes. Reflexionem sobre la provocadora visita d’aquesta setmana a Barcelona de Felip VI i la seva reial i catalanoparlant família. Reflexionem sobre la repressió i la denúncia de maltractes als joves detinguts en les protestes contra la sentència. Reflexionem sobre l’estat actual dels drets i les llibertats, i de com poden quedar amb l’aprovació del nou decret digital. Reflexionem, reflexionem i reflexionem. I quan ho tinguem tot ben reflexionat, fem el que sabem fer: paperetes, sobres i urnes.

tracking