SEGRE

COL·LABORACIÓ

El pitjor pressupost d'Agricultura dels darrers 10 anys

Diputat del PSC per Lleida, Pirineu i Aran al Parlament de Catalunya.

El pitjor pressupost d’Agriculturadels darrers 10 anys

El pitjor pressupost d’Agriculturadels darrers 10 anysSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Diu la consellera d’Agricultura que la solució als problemes que travessa el sector agroalimentari i, més concretament, el de la fruita, no serà fàcil i a més serà lenta... vaja, que ara la consellera ha descobert la sopa d’all. Tots sabem que trobar solucions a un sector que pateix problemes estructurals i de base no és mai fàcil, però no per això no ha de ser possible i, segurament, es tracta més de posar-hi voluntat i solucions reals, partint d’un pressupost que porta deu anys sent el receptor de les almoines del Govern de la Generalitat.

La realitat, que sempre supera la ficció, ens posa sobre la taula un pressupost que honora les Terres de Lleida com a les més castigades de tot Catalunya. Uns comptes que no reverteixen les retallades sofertes des del 2010 i relega el nostre territori al darrer lloc de les inversions, amb una reducció del 81%. I si això és així en el global del projecte de pressupostos per aquest any, el del Departament d’Agricultura, el que més afecta a la nostra economia i equitat territorial, és el pitjor pressupost dels darrers deu anys.

La partida destinada a aquest Departament no té en compte ni el territori, ni el repte demogràfic al qual ens enfrontem ni la necessitat urgent d’uns preus justos per als productors. Però la qüestió és que aquests problemes i urgències no han sorgit ara, de manera sobtada o en els darrers tres anys (des del darrer pressupost, de 2017). Des del PSC i des del sector s’ha estat advertint de les greus conseqüències de la desinversió, de la inacció del Govern des de fa ja massa anys.

El malestar que pot suposar aquesta valoració a la consellera, al Departament o al Govern, no té ni punt de comparació amb el malestar dels nostres agricultors i ramaders. Mentre se’ls prometen eines i solucions que no arriben mai, el cert és que el pressupost per a Agricultura suposa només un 1% del total i queda molt lluny dels 500 milions del 2010. Es consolida una retallada del 80% en regadius i camins i s’elimina la Fundació Món.

A aquests greuges s’hi sumen nous impostos, com un cànon de l’aigua a les explotacions ramaderes i una regulació adversa i lesiva per als interessos del sector agroalimentari i el món rural. El Govern no contempla partides per lluitar contra la despoblació ni d’altres departaments que ajudin la competitivitat del sector i del territori, quan el que cal és un pla de xoc i un gran pacte nacional per a l’agricultura i el món rural.

Per tot plegat, ja hem anunciat que presentarem una esmena a la totalitat d’un pressupost que ha de ser retirat per ser no només insuficient, sinó totalment lesiu per a un sector i un territori que no es mereix un Govern sense projecte real de país. Pels nostres pagesos i pageses, per la nostra agricultura i ramaderia, pel món rural, les comarques de Lleida i del Pirineu, passem full.

tracking