SEGRE

COL·LABORACIÓ

Malherbologia: una disciplina científica motiu d'una càtedra Universitat-Empresa

Professor de la UdL i director de la càtedra Corteva de malherbologia

Malherbologia: una disciplina científica motiu d’una càtedra Universitat-Empresa

Malherbologia: una disciplina científica motiu d’una càtedra Universitat-EmpresaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El grup de malherbologia i ecologia vegetal de la Universitat de Lleida acaba de posar en marxa amb l’empresa Corteva Agriscience la Càtedra Corteva de Malherbologia. Una càtedra Universitat-Empresa dedicada a una disciplina científica poc coneguda però amb una gran transcendència agronòmica: la malherbologia.

La malherbologia és una especialitat dins la sanitat vegetal dedicada a l’estudi de la biologia, l’ecologia i els mètodes de control de les males herbes. Juntament amb la patologia vegetal i l’entomologia agrícola constitueixen els pilars de la protecció de cultius. La malherbologia és la disciplina més jove de les tres, però té ja un llarg recorregut: a) existeixen societats científiques arreu del món dedicades a la malherbologia amb més de 50 anys de trajectòria; b) hi ha revistes científiques de gran prestigi com Weed Science, Weed Research, Weed Technology, que publiquen treballs de diferent caràcter sobre la biologia i mètodes de control de les males herbes, i c) és una assignatura en molts plans d’estudi del grau d’enginyeria agrària, arreu del món. Però l’aspecte més transcendent que justifica l’existència d’aquesta especialitat és precisament l’important dany que causen les males herbes en els camps de cultiu: pèrdues de rendiment de fins a un 40% en funció dels nivells d’infestació. Els mètodes de control permeten reduir les pèrdues de rendiment en més d’un 75%, xifra molt superior a la que aporten els mètodes de control contra plagues o malalties. Quan a les vendes de fitosanitaris que s’utilitzen en el camp, els herbicides són els que major volum econòmic representen, tant a nivell de l’estat, europeu com mundial.

Un programa de control integrat de males herbes ha d’intentar integrar tant mètodes culturals, químics com mecànics sense donar prioritat a cap. La diversificació dels mètodes de control és la millor estratègia per combatre la presència de males herbes en els cultius. És en aquest escenari on els herbicides, en cas de ser necessaris, resulten més eficaços que mai.

L’estudi de les males herbes en l’actualitat es focalitza en dos problemes concrets, d’una banda en la presència d’espècies exòtiques nouvingudes que mostren un comportament invasor, i d’una altra en els mecanismes de resistència a herbicides que han desenvolupat certes espècies. Aquests dos exemples no es poden solucionar sense un acurat coneixement del comportament biològic de les espècies infestants ni sense un adequat plantejament d’un programa de maneig integrat. L’empresa Corteva ha apostat per donar un impuls a aquesta ciència a través de la creació de l’esmentada càtedra. Hom pretén portar a terme estudis tècnics, jornades, cursos de formació, facilitar l’especialització d’estudiants de grau i màster i consolidar la relació existent entre els investigadors de la UdL i els professionals de l’empresa. Aquest fet no és casual, ja que tècnics d’aquesta empresa multinacional puntera en llavors i fitosanitaris té destacats tècnics en la seva plantilla que són exalumnes de la Universitat de Lleida.

tracking