SEGRE

COL·LABORACIÓ

Aliments de qualitat i proximitat enfront del coronavirus

President d’ASAJA Lleida

Aliments de qualitat i proximitat enfront del coronavirus

Aliments de qualitat i proximitat enfront del coronavirusSEGRE

Creat:

Actualitzat:

En aquests moments tan delicats de crisi mundial per la pandèmia del coronavirus, un dels sectors econòmics clau és el primari, ja que, entre les necessitats bàsiques a cobrir, hi ha el fet de proveir d’aliments la població. Per sort, tenim un sector primari fort, tot i que menystingut. I s’ha hagut de viure una situació que pensàvem impossible per posar-lo en valor. Però no volem afegir més dramatisme a tot plegat, ja que també creiem que serà una oportunitat per aprendre i millorar. Perquè això sigui possible, cal que es posin en pràctica una sèrie de mesures. Primer de tot, reclamem que se suprimeixi la quota d’autònoms durant 6 mesos, ja que, si bé és cert que ha crescut la demanda de productes agroalimentaris, la nostra situació segueix sent ruïnosa, els preus no s’han incrementat, per la qual cosa continuem patint la crisi de preu de la fruita dolça i arrosseguem les conseqüències de crisis anteriors sense solucionar com el foc de la Ribera d’Ebre, entre altres. De moment, els únics actors de la cadena que es veuen beneficiats per la pandèmia són els de sempre: les multinacionals i grans cadenes de distribució.

En relació amb la PAC, ara que s’està negociant el pressupost de la Unió Europea, hem de recordar que la política agrària comuna és essencial i, com es demostra de nou, com més autosuficients siguem en alimentació, en sortirem tots més beneficiats.

A banda, tenim l’esperança que, amb el ressorgiment d’una nova consciència social, es reformularà aquest sistema econòmic que només busca els preus més baixos a qualsevol racó del món i que es potenciarà el criteri de proximitat, com tímidament es comença a intuir. Perquè hi ha una cosa que ningú discuteix: sense agricultors ni ramaders no hi ha res a transportar ni reposar als prestatges dels supermercats, i amb les restriccions de seguretat, cobra especial valor el nostre camp, el producte de proximitat. Els pagesos i les pageses no som aliens a aquests moments tan complicats que està vivint tota la societat i volem col·laborar amb el nostre granet de sorra. Per això, els associats d’ASAJA Lleida han posat a disposició de l’administració pública màquines atomitzadores per fer processos de desinfecció tant als carrers com als edificis públics de la ciutat de Lleida i d’aquelles localitats de la demarcació que ho puguin necessitar. Serem allà on se’ns necessiti per lluitar contra aquest virus que ens ha trasbalsat a tots.

I seguirem treballant i produint els millors productes garantint la seguretat de tots en totes i cadascuna de les fases de producció. En aquest sentit, recordem que estem a les portes de contractar de nou prop de 25.000 persones provinents de tot l’estat per a la campanya de la fruita. Com sempre, i ara més que mai, vetllarem perquè es treballi amb totes les garanties sanitàries. Tots hem de posar el nostre gra de sorra per superar aquest embat. Per això, us demanem que, si no és estrictament necessari, no sortiu al carrer. Finalment, lamentem que s’hagi hagut de suspendre la Fira de Sant Josep, entre altres esdeveniments, però entenem i recolzem totes les decisions que es prenen per fer combatre amb èxit aquesta crisi.

tracking