SEGRE
Les cinc lliçons del Covid-19

Les cinc lliçons del Covid-19SEGRE

Creat:

Actualitzat:

<![CDATA[”:

c

nya

y

per extensió

Estas

que ens ha deixat la pandèmia del Covinya-19

1

.

2. Lideratge en temps de crisi. El Covid-19 ha evidenciat la falta d’un gran lideratge a tots els nivells: polític, social i empresarial. Hem vist com s’ha reaccionat tard, de forma descoordinada, donant batzegades i sense un pla clar de mapa de ruta. Això ha passat a nivell polític i social, quan es tenien dades del Covid-19, des de finals de desembre. El mateix ha ocorregut en el marc empresarial, encara que afortunadament ha orientat la seua tecnologia d’impressió 3D per fer respiratoris. També hem vist com empresess’han orientat a la fabricació de màscares, bates i un altre material sanitari. Hem evidenciat l’anomenat lideratge reactiu. El món empresarial ha après que ja no val el cost més barat de fabricació a la Xina, sinó que cal tenir un altre tipus de proveïdors en altres àrees del planeta.

3. El gran potencial de la indústria 4.0. “Els desafiaments generats per la pandèmia del coronavirus han obert un nou focus d’ocupació de les impressores 3D, duent a terme la bioimpressió i la impressió d’eines i objectes de salut. A Itàlia, ja s’ha implementat, en un temps rècord, la producció via impressió 3D de 100 vàlvules respiratòries en 24 hores, i a Espanya s’iniciarà ben aviat.

La previsió també indica que aquest ús es pot extrapolar a altres objectes, com màscares antimicrobianes, màscares d’oxigen i interruptors, per tal d’evitar el contacte directe amb superfícies metàl·liques.”

4. La gestió del canvi reinventant i reconvertint la indústria que ens ha portat fins al moment actual. Empreses tèxtils, cosmètiques i de beguda faran material sanitari per al Govern. Part de la indústria espanyola transforma la seua activitat per proveir hospitals amb màscares i gels.

Teletreball: amb el confinament forçat per les circumstàncies, les empreses han hagut de potenciar l’ús d’eines de comunicació com Skype, Google Hangouts o el mateix WhatsApp per mantenir el contacte entre els treballadors. Ha disparat, a més, l’ús de plataformes específiques per a webinars i videoconferències com Zoom, Slack, Webex o Gotomeeting. Una vegada passi la pandèmia, les empreses hauran de seleccionar un bon proveïdor d’aquest tipus de serveis i formar amb temps els seus empleats.

5. Supply Chain i proveïdors. La impossibilitat d’accedir a la Xina a causa de la pandèmia ha provocat un alt impacte en els sistemes de subministrament i ha posat de manifest la falta de resistència d’un enfocament centralitzat de la producció. Ha crescut la necessitat d’un proveïment de components més distribuït, coordinat i rastrejable en múltiples geografies i proveïdors.

D’altra banda, la permanència de les persones en confinament es tradueix en un increment de la demanda en empreses com Amazon, que ja ha anunciat que contractarà 100.000 treballadors més als EUA. La part positiva d’aquesta crisi és la sostenibilitat més gran del planeta a causa del confinament, on l’activitat industrial ha disminuït més d’un 70 per cent. Flora i fauna han pogut respirar sense l’impacte de l’ésser humà. Això ens hauria de fer reflexionar sobre el model que volem deixar per a les nostres futures generacions.

.

D

arrollo

Planes

aquest esdeveniment

és

ço

per poder minimitzar l’impacte

en

Pla

bo

Bo els cridatsPlans de

PLANS DE CONTINGÈNCIA que tota empresa ha de desenvolupar i testejar com a pla de risc empresarial, precisament per minimitzar el que ha passat amb aquesta pandèmia

G

n

tracking