SEGRE
Gestió de talent en l’era post-Covid-19

Gestió de talent en l’era post-Covid-19SEGRE

Creat:

Actualitzat:

A nivell de RH, aquesta pandèmia ens enfronta a un altre gran repte, que no és altre que la retenció i atracció de talent en les organitzacions, especialment a l’era post-Covid-19.

Amb aquesta gran crisi del segle XXI, els nostres hàbits de consum canviaran en gran manera. Les empreses hauran d’analitzar el seu posicionament al mercat i si l’estructura de les esmentades organitzacions està ben dimensionada per fer front a aquesta nova situació de forma efectiva i eficient.

Fa molts anys que els líders empresarials porten invertint en la gestió del talent, intentant captar líders molt més digitals, innovadors, molt 360 graus. Una de les lliçons del Covid-19 és la recerca de líders més complets, més creatius però amb un toc analític, intraemprendedors, amb poca aversió al risc o a equivocar-se, amb habilitats empàtiques i coneixements tecnològics i digitals. Parlem del neurolíder digital.

Una altra gran lliçó del Covid-19, encara que ja la sabíem, ara s’ha evidenciat molt més: sobreviuran aquelles empreses que abans s’adaptin a aquesta nova etapa post-Covid-19. Ja res no serà pas com abans.

Hi haurà dos èpoques, abans i després del Covid-19, i es notarà en la manera de relacionar-nos a tots els nivells, i especialment a nivell empresarial. Hi haurà molta fuga de talent, cap a aquelles empreses que millor sàpiguen adaptar-se a la nova realitat empresarial post-Covid-19, alhora que els departaments de RH o de gestió de personal hauran de replantejar-se quin tipus de perfil de professional necessita l’empresa, en la nova era post-Covid-19.

Espero i desitjo que en l’era post-Covid-19 els càrrecs directius estiguin més orientats a líders amb visió de 360 graus, i d’aquesta manera les experiències reals passades es basin en aquestes noves competències digitals, creatives i amb aversió al risc.

Una altra lliçó que hem après del Covid-19 és que els líders i directius de les empreses han de tenir la competència de la valentia i coratge de discrepar dels seus superiors, massa lligats al curtterminisme i no en el més convenient i millor per a l’organització en el mitjà i llarg termini. Un nou líder versàtil i proper, analític però que sàpiga sortir de les normes antigues per a casos excepcionals, ja que aquestes normes no estan establertes sota els nous paràmetres d’aquest tipus de pes en els canvis que s’acosten, que intueixo que serà el gran repte de l’economia al segle XXI.

El Covid-19 ha estat un regal un aquest sentit, ja que ens prepararà per a un futur no gaire llunyà, i hem d’incorporar totes aquestes lliçons apreses en el nostre ADN com a organització com més aviat millor.

El sector del retail s’haurà de reinventar (reenginyeria del seu model de negoci) davant dels nous hàbits que es presumeixen en l’era post-Covid-19, menor despesa a curt termini i por a les concentracions de persones, augurant un boom en l’entrega a domicili de tota mena de productes i serveis (perruqueria, etc.).

Molts sectors hauran de reinventar-se i canviar el seu model de negoci amb celeritat (agile management) i només els més ràpids sobreviuran. M’agrada recordar aquesta cita d’Albert Einstein: “Si vols resultats diferents, no facis sempre el mateix.”

És l’hora, i tenim aquesta gran oportunitat en l’era post-Covid-19, de crear una experiència diferent que reactivi el consum i marcar tendència enfortint unes marques davant d’altres.

tracking