SEGRE

COL·LABORACIÓ

El Pallars i els seus recursos

President del Consell Comarcal del Pallars Sobirà

El Pallars i els seus recursos

El Pallars i els seus recursosSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, per la complexitat d’aquests moments i els efectes negatius sense precedents que pateix la nostra societat per la pandèmia actual de la Covid-19, volem fer arribar aquestes paraules a la població pallaresa.

La conseqüència més greu de la pandèmia és sens dubte les vides que la malaltia s’ha endut i com ho han hagut de viure aquestes famílies. És per això que des del Consell, i per part meva com a president, volem donar el condol més sincer a totes les famílies, amics i amigues, veïns i veïnes, que han patit la defunció d’una persona propera.

Sens dubte que en l’àmbit comarcal els efectes negatius del coronavirus podrien haver tingut un impacte encara més contundent si no fos per l’acció dels serveis públics, molt especialment la del sector sanitari, que ha mostrat el seu compromís i professionalitat quan més l’hem necessitat. A més, enviem un agraïment especial a tota la gent de la nostra comarca que, d’una manera anònima, han contribuït a mantenir els serveis bàsics per a la societat, ja siguin del sector agroalimentari, de distribució i també, d’una manera molt especial, els nostres serveis socials. Per últim, volem agrair especialment la seva tasca a totes les persones que participen en la recollida de residus, per la seva indiscutible labor per a la salut pública.

Així mateix, creiem que cal fer palesa i destacar la gran responsabilitat que han mostrat tots els habitants de la comarca. Sens dubte, la ciutadania del Pallars està essent un bon exemple al demostrar el seu compromís i al mateix temps la seva solidaritat. No ens voldríem oblidar de les persones que gaudeixen d’una segona residència en el nostre estimat Pallars, ja que en la seva majoria han entès la fragilitat del sistema sanitari i l’envelliment de la nostra població i han fet un confinament assenyat a les seves llars. A vosaltres també esperem veure-us ben aviat.

El Consell Comarcal, per fer front a les conseqüències que aquesta situació projectarà per al futur de la comarca, té com a objectiu prioritari reactivar l’economia del territori i generar un front comú que permeti la solidaritat entre tots els municipis que el formen. Fruit d’aquesta entesa, en l’última reunió telemàtica que vam dur a terme, es va redactar un escrit que hem adreçat al president de la Generalitat en què demanem que s’exigeixi l’alliberament dels romanents que els ajuntaments han anat acumulant amb el temps, precisament per poder utilitzar-los en un moment de necessitat com l’actual. Alliberar aquests romanents permetria tirar endavant nous projectes que ajudarien a contractar empreses del territori i, en conseqüència, començar a generar una altra vegada llocs de treball a la nostra comarca. Per això demanem també un canvi en la llei de contractes, de manera que siguin les empreses del territori les que en puguin gaudir.

Al mateix temps, per encarregar-nos d’engegar de nou la nostra economia, considerem essencial que es flexibilitzin les normatives en matèria urbanística i en general tota la legislació sectorial, ja que és així com tindríem la capacitat de permetre que les empreses que vinguin de fora i es vulguin establir a la comarca tinguin la possibilitat de fer-ho sense tants requisits i entrebancs. Entenem, també, que és primordial que les empreses que ja són al nostre territori gaudeixin d’unes normes o requisits de preservació, conservació i ampliació més racionals i lleugeres.

Pel que fa a les comunicacions viàries, necessitem una inversió urgent en noves vies ràpides per arribar a la nostra comarca, així com solucionar l’evident i enquistat problema del mal estat de les carreteres d’accés als nuclis, ja que entenem que és un dret bàsic dels habitants del Pallars Sobirà el fet de poder arribar als seus domicilis sense perill i amb un mínim de comoditat.

Malgrat la feina indiscutible que s’està fent des dels serveis sanitaris, aquesta pandèmia ha demostrat la millora urgent que necessita el sistema de salut al Pallars Sobirà. En aquest sentit cal fer un pas endavant i destacar la importància de les telecomunicacions.

És innegable que la telemedicina s’acabarà imposant en el món sanitari, i més en comarques com la nostra, i, per tant, per facilitar aquesta eina i agilitzar el procés, a la comarca hem de comptar amb unes telecomunicacions a l’alçada de l’època que vivim. Per tot això –i a part de l’anunci del Govern de la Generalitat de fer arribar la fibra a totes les comarques– treballarem junts amb els 15 municipis en un pla amb el qual puguem garantir l’arribada d’aquestes telecomunicacions a tots el municipis, ja sigui amb fibra òptica o amb sistemes alternatius, que garanteixin l’accessibilitat total a l’era digital i que ens permetin treballar des de cada racó de la nostra comarca.

D’altra banda, també estem treballant per la promoció i venda dels productes locals agroalimentaris, ja que el confinament no els permet distribuir tot el producte que generen. I pel que fa al sector turístic, motor de la comarca, els ajuntaments i el Consell Comarcal han proposat la creació urgent d’una dotació –ja sigui via fons propis o amb els rebuts de la taxa turística– per tal de crear, conjuntament amb el sector, una pla de xoc per veure com es pot fer front a aquesta situació.

Voldríem, finalment, fer arribar al Govern de la Generalitat un missatge bàsic, concloent i definitiu: tingueu en compte la idiosincràsia pròpia del nostre territori i tracteu-lo com una part específica d’un gran “cos” que és Catalunya. No totes les parts d’un cos poden funcionar igual ni necessiten els mateixos recursos, perquè cada part té una funció específica i diferent. Demanem, doncs, que vetlleu perquè cada part tingui el que necessita perquè aquest “cos” funcioni a bon ritme i de manera equilibrada i harmònica.

Cal que el Pallars Sobirà i les comarques de muntanya –i tota la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran en general–, tinguin els recursos necessaris, independentment del nombre d’habitants, perquè puguem donar d’una manera digna aquests serveis que ja s’estan donant a milions de persones d’arreu de Catalunya i del món. Som un destí necessari, i cada vegada més desitjat, per a totes aquelles persones que viuen en grans ciutats, en espais reduïts i que tenen la necessitat de viure i veure la natura, espais nets i entorns com els nostres. Aquest és el nostre fet diferencial, i el volem mantenir.

Per acabar, volem extreure una lectura positiva d’aquesta pandèmia i recollir-ne un aprenentatge que s’ha fet ben palès, per dir-los als pallaresos i les pallareses: aconseguirem viure en una comarca plena d’oportunitats si ens creiem el Pallars i treballem units i de forma solidària.

Segur que anirem endavant.

tracking