SEGRE
Inconformisme i anticipació

Inconformisme i anticipacióSEGRE

Creat:

Actualitzat:

A l’hora d’incorporar aquesta nova generació nativa digital a les empreses, molts responsables de la selecció de talent a les organitzacions més exitoses busquen i enalteixen les capacitats d’adaptació a entorns globals i canviants dels candidats que entren a les organitzacions. La generació millennial representarà aviat el 75 per cent de la força laboral mundial. Estan ben formats, però no són la generació més ben preparada. Encara que a Espanya siguin una població poc nombrosa en comparació als Estats Units, la seua importància per a la gestió del talent no rau en el seu número, sinó en factors qualitatius que tenen a veure amb la competitivitat de l’empresa. Els millennials representen talent tecnològic i innovador amb enfocament internacional.

En aquest sentit, no importa tant què hagin estudiat formalment, sinó la seua capacitat per adquirir i exercir noves competències. En primer lloc, la qualitat de vida a la feina i l’autorealització són els factors clau per atreure aquest grup. De la mateixa manera, consideren el salari com un aspecte important però no el principal factor de motivació. L’esforç per integrar-se en grups multiculturals i l’habilitat en la resolució de conflictes configuren altres valors molt apreciats en ells. Valorem l’excel·lència tècnica en un entorn digital i l’alt nivell d’anglès. Tanmateix, amb això ja no n’hi hauria prou per garantir l’èxit en el procés de selecció.

És important identificar en el candidat habilitats que per a nosaltres són clau, com la seua adaptabilitat a entorns diversos i canviants, capacitat d’assumpció de reptes i responsabilitats, habilitats que li facilitin la integració en equips multiculturals, resolució de conflictes i visió estratègica de solucions senzilles i innovadores i amb orientació a processos. Candidats inconformistes amb visió d’anar més enllà. Valorem les seues experiències internacionals: intercanvi en universitats estrangeres (en especial, de parla anglesa), pràctiques internacionals, etc.

Així, identifiquem el candidat amb habilitats necessàries per treballar en una firma global: adaptació, dinamisme, sociabilitat, iniciativa, resolució i competència en anglès. Les activitats extraacadèmiques també són importants: pràctiques professionals, activitats de voluntariat o que surtin de l’àmbit acadèmic. Això ens permet intuir d’un candidat qualitats imprescindibles per superar el nostre procés de selecció: “Being inclusive, being empathetic, being collaborative.” Són recurrents les preguntes en les quals el candidat ha de solucionar una situació complexa.

Ser inflexible en els plantejaments que s’exposen, demostrar intolerància davant de la diversitat o identificar-se només amb la finalitat individual són motius pels quals els candidats poden no tenir èxit en l’entrevista. Preguntar per salari i vacances és una qüestió habitual, en especial en aquestes últimes generacions incorporades al mercat laboral. No puntuen negativament si es realitzen adequadament. Recomanem fer-la en el torn de preguntes al final de l’entrevista.

Un altre aspecte a valorar és la seua observació meticulosa abans d’entrar a la sala d’entrevistes. Què fan? On miren? Estan asseguts, drets o caminant? Aspectes essencials que ajuden a determinar les característiques (softskills) del candidat; més reals al no sentir-se observat.

Les quatre habilitats més valorades dels millennials serien: eficàcia i persistència, innovació i propositivitat, comunicació i treball en equip, i emotivitat i solidaritat.

tracking