SEGRE

COL·LABORACIÓ

Salut al treball: salut pública!

Secretària general de CCOO de les Terres de Lleida

Salut al treball: salut pública!

Salut al treball: salut pública!SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El 28 d’abril és el Dia Mundial de la Salut i la Seguretat al Treball. També és el dia internacional per honrar la memòria de tots els treballadors i treballadores morts i ferits en accidents de treball. El moviment sindical celebra aquest dia des del 1996.

Així doncs, aquest dia el dediquem a visualitzar i sensibilitzar tots els treballadors i treballadores de la importància que té la prevenció i la promoció de la cultura de la seguretat i la salut al treball com a mesura per reduir el nombre de morts i d’accidents laborals. Aquesta és la feina que els delegats i delegades de prevenció de CCOO als centres de treball fan cada dia, vetllant perquè les condicions de treball de tots i totes siguin les més adients per desenvolupar la feina sense cap perill per a la nostra salut. Malauradament, hi ha molts centres de treball on no hi ha representació sindical i aquesta vigilància de la salut queda sense poder-se fer.

Aquest 28 d’abril del 2020 és un dia que recordarem per sempre. El repte tan gran que tenim totes les persones de tot el món per combatre la Covid-19 fa que el dia Mundial de la Salut i la Seguretat al Treball s’enfoqui a com fer front a les malalties infeccioses al món del treball.

Ens enfrontem a una crisi mundial de salut pública que ha tensat el nostre sistema sanitari, ha paralitzat gran part de la nostra activitat econòmica i ha deixat multitud de persones sense recursos per poder fer front a les necessitats més bàsiques, i el més greu i dolorós de tot: ha provocat la mort de milers de persones.

En aquesta situació, impensable per a tots fins fa ben poc, treballadors i treballadores, sobretot dels sectors essencials, s’han convertit en els garants davant la Covid-19. Treballadors i treballadores que treballen posant en risc la seva salut i la seva vida i que han posat de manifest que és la classe treballadora la base sobre la qual se sustenta la nostra societat.

L’emergència sanitària ha fet palesa la incapacitat del pressupost sanitari públic, any darrere any infrafinançat, i els pocs esforços en política preventiva així com en recerca i investigació. Quan des de la política es prioritzen els beneficis empresarials per sobre de la salut, l’educació i el treball; quan des de la política, per abordar les crisis econòmiques, s’apliquen polítiques d’austeritat que arrabassen drets socials i laborals; quan des de la política es destrueixen els serveis públics, les conseqüències són clares: precarietat laboral, desigualtat social, increment dels accidents laborals i de les malalties professionals.

La crisi sanitària s’acabarà i la crisi social i laboral que ja tenim ens ha de permetre, entre tots i totes, construir propostes que ens orientin cap a canvis estructurals que permetin superar les febleses del nostre actual model social. Hem de convertir la crisi en l’oportunitat per redefinir una societat més justa i més igual per a tothom, més sostenible, i en la qual la cooperació i la solidaritat siguin les bases.

La pandèmia posa en evidència que la salut laboral i la salut pública són drets que s’han de prioritzar per sobre de qualsevol altre. Aquest 28 d’abril del 2020 el dediquem a totes les víctimes de la Covid-19, als seus familiars, amics i amigues i companys i companyes de feina, però també a les persones treballadores que a costa de la seva salut han batallat aquesta malaltia a primera línia.

“Perquè hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot!” (Vicent Andrés Estellés).

tracking