SEGRE

29 ABRIL, DIA INTERNACIONAL DE CONSCIENCIACIÓ CONTRA EL SOROLL 2020

La contaminació silenciosa

degà Enginyers Lleida

La contaminació silenciosa

La contaminació silenciosaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Cada any Enginyers Lleida ha efectuat una sèrie d’accions per conscienciar la societat sobre els riscos i afeccions del soroll sobre les persones amb motiu de la celebració del Dia Internacional de Conscienciació Contra el Soroll. Hem realitzat accions al carrer, xerrades als instituts de Secundària, difusió de l’estat d’exposició al soroll de zones de la nostra ciutat, etc.

Aquest any és diferent... Estem confinats! Tot i això, hem d’actuar i volem aportar el granet de sorra des d’Enginyers Lleida en una efemèride tan important com el Dia Internacional de Conscienciació Contra el Soroll, que se celebra l’últim dimecres del mes d’abril, aquest any avui dimecres, dia 29 d’abril.

Tots nosaltres estem acostumats a conviure amb el soroll... o no. Podríem dir que el soroll és un so molest i no desitjat per gran part dels ciutadans, no tots (va en funció del receptor i les seves circumstàncies puntuals).

El fet de romandre les persones a casa ha causat disminució de la circulació de vehicles i transport públic, que les activitats d’oci nocturn i fàbriques pròximes als nuclis urbans estiguin tancades... Oh, hem descobert que la proximitat al silenci pot existir!

S’ha fet evident que detectem sons que anteriorment no érem capaços de detectar, atès que restaven camuflats entre els sorolls de l’activitat humana.

Hem comprovat que la contaminació acústica ha disminuït en gran manera (a excepció dels discjòqueis amateurs en alguns balcons als quals s’agraeix la seva feina).

Analitzant els nivells de pressió acústics reals a la ciutat de Lleida, es comprova com els nivells han caigut dràsticament respecte dels registres anteriors als de la pandèmia. Així, el dia 22 d’abril del 2020, els nivells de pressió acústica registrats han estat 53,5 dB(A). Mentre que els nivells registrats l’any passat, el dia 22 d’abril del 2019, van ser 63,4 dB(A)

El valor mesurat ha baixat un 14 per cent la percepció sonora que rep el ciutadà respecte a l’any passat, mentre que la pressió acústica ha disminuït de l’ordre de vuit vegades.

Per tant, és una certesa que la contaminació acústica entra en les nostres vides, i a poc a poc l’anem tolerant, i sense adonar-nos cada cop estem sotmesos a nivells més elevats d’exposició acústica. En canvi, els seus afectes sobre la nostra salut física i mental a la seva exposició no ha variat, i d’aquesta manera continuen sent els mateixos.

Per aquest mateix motiu, un pot arribar a la conclusió que “la contaminació acústica ha succeït una contaminació silenciosa”.

A més a més, l’alta exposició a sorolls elevats ens provoca malalties relacionades amb la sordesa si aquesta contaminació la tenim a casa. Ens impedeix el descans necessari del nostre cervell i sentits. Augmenta la irritabilitat i provoca malalties de caràcter psicològic i del nostre sistema nerviós... ens estressa. La contaminació acústica ens afecta directament a la salut.

Com quasi sempre, els ciutadans han avançat els governants. Es multipliquen les denúncies i han sorgit grups socials que intenten conscienciar que el soroll és un problema greu.

També els empresaris han de ser actius a aplicar mesures per disminuir la contaminació acústica de la seva activitat. I, evidentment, les administracions han de prendre decisions determinants i legislar de forma efectiva per millorar de manera global aquesta problemàtica i no únicament de manera puntual com fins ara.

Enginyers Lleida està i estarà al costat de tots aquells que volen que la contaminació acústica no deteriori la qualitat ambiental del territori. Entre tots evitem que la contaminació acústica continuï sent “el contaminant silenciós”.

tracking