SEGRE

COL·LABORACIÓ

A Lleida, tornarem a construir

President Col·legi Aparelladors, Arquitectes i Enginyers d’Edificació I del Consell Català

A Lleida, tornarem a construir

A Lleida, tornarem a construirSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Han passat gairebé vuit setmanes d’ençà que la Covid-19 ens va tancar a casa. Era imprescindible no propagar la pandèmia. Calia protegir el sistema sanitari: d’això depenia la nostra salut. Els aparelladors vam ser dels primers a demanar-ho, i vam fer pedagogia per explicar que la complexitat de les obres de construcció no permet complir les mesures prescrites pel Ministeri de Sanitat. Per això vam demanar d’aturar les obres en curs.

El temps ens ha anat donant la raó. Dilluns 13 d’abril, el sector va tornar a l’activitat, però tan sols ho van fer les obres noves, les separades de la ciutadania, mentre que les majoritàries: rehabilitació, manteniment o reparació –més complicades d’independitzar– continuen aturades. Així, la reactivació ha estat –en el fons– gairebé testimonial.

La pandèmia no està encara sota control i s’ha de ser molt responsable en tornar a l’activitat. Però ara és el moment de mirar cap al futur, cap a un horitzó en el qual tornarem a construir. I per poder fer-ho, caldrà donar suport a un sector que és bona part de l’economia i de l’ocupació del país.

Sense empreses constructores no hi haurà edificació. I sense edificació no es produirà la recuperació econòmica que necessitarem sense demora. Totes les ajudes decretades han estat pensades per a les grans empreses, però per poder garantir la supervivència del nostre teixit empresarial cal pensar, sobretot, en les petites i en les mitjanes.

Fan falta mesures urgents que els permetin refer-se de les pèrdues. No s’hauria de perdre més temps. No podem deixar que la crisi econòmica que la Covid-19 ha provocat creixi per pura inacció: les empreses i els professionals no ho resistirien.

És per aquesta raó que demanem a les administracions que comencin a dialogar –ja mateix– amb les entitats representatives del sector, per adoptar les mesures econòmiques necessàries per superar les pèrdues generades per l’aturada de l’activitat.

Cal començar a mirar el futur immediat. Cal fer front als problemes amb realisme, sí, i també amb optimisme. Tornarem a construir.

tracking