SEGRE

LIDERATGE

El futur ja és aquí: què és el professional híbrid?

El futur ja és aquí:                                              què és el professional híbrid?

El futur ja és aquí: què és el professional híbrid?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Probablement encara no deveu haver sentit a parlar dels treballadors híbrids, però en els propers anys seran els perfils més valorats i més ben pagats per les empreses. No només desapareixeran llocs de treball tradicionals per la irrupció de robots i noves tecnologies, també es necessitaran professionals que siguin especialistes en el seu camp però tinguin coneixements en programació. La velocitat a què canvia el mercat laboral exigeix, cada vegada més, professionals amb una formació especialitzada però amb coneixements transversals. El talent humanístic es presenta com a necessari a l’hora d’enfrontar-se a un futur en què la tecnologia i la digitalització són les grans protagonistes. En els propers anys la tendència serà el nou humanisme empresarial. A què es deu aquest canvi de prioritats? Els perfils exclusivament tècnics hauran de bregar tard o d’hora amb l’automatització d’algunes de les seues tasques, per la qual cosa els seus coneixements poden veure’s relegats per un avenç tecnològic. Si aquest professional ofereix altres aspectes més enllà del que és purament numèric tindrà més opcions d’adaptar-se a una companyia que no pot parar d’evolucionar. Reconèixer el canvi i adaptar-se són les primeres singularitats que els defineixen. Són professionals versàtils que es reinventen en un aprenentatge constant que aborden des d’una triple perspectiva:

– Clàssica. Accés a la informació de manera tradicional.

– Pràctica. Assimilació dels coneixements a través de l’exercici.

– Assimilada. Aplicar a la vida diària els coneixements absorbits.

Les companyies que integren professionals híbrids són pioneres a l’hora d’oferir solucions innovadores i dinàmiques. Segons el filòsof Zygmunt Bauman, “integrar-se correctament en un ambient tan voluble passa per canviar nosaltres a la mateixa velocitat i reinventar-nos professionalment. Els treballadors d’avui han d’incorporar-se a la roda del canvi, de la qual no han de baixar mai, i no parar d’aprendre, perquè els coneixements actuals seran les rèmores del futur.” Per tant, el nou humanisme empresarial s’assenta sobre uns principis clars:

– Conèixer fortaleses i debilitats.

– Tenir empatia amb els companys.

– Fomentar el treball en equip.

– Sentir curiositat per continuar aprenent i innovant.

– Tenir la capacitat d’automotivació i resiliència.

– Assumir nous reptes.

– Adaptar-se a les noves tecnologies.

Les noves professions que han sorgit vinculades a la tecnologia són moltes. És més, segons l’informe The future of jobs, presentat en el Fòrum Econòmic Mundial de Davos el 2016, el 65% dels nens que avui comencen Primària treballarà en llocs que encara no existeixen. Davant d’aquesta realitat només es pot destacar que reforçar múltiples habilitats digitals i els coneixements humanistes són els elements necessaris per al futur laboral, ja que disposar d’una mirada social i empàtica a la feina serà un factor diferencial. És a dir, el professional híbrid multiplicarà el seu valor de mercat laboral al combinar la perspectiva humanística i els coneixements pràctics digitals. En definitiva, amb la revolució tecnològica es necessita conrear aspectes humanístics per continuar aportant més coneixements de qualitat i cohesió d’equip. L’aprenentatge continu s’estableix com a pilar de les organitzacions que vulguin apostar pel talent dual. Si voleu viatjar ràpid, viatgeu sols, però si voleu arribar lluny, viatgeu acompanyats i nodriu-vos dels millors en aquest viatge.

tracking