SEGRE

COL·LABORACIÓ

Campanya de la fruita 2020 a les terres de Lleida

Secretària general de CCOO de les Terres de Lleida

Campanya de la fruita 2020 a les terres de Lleida

Campanya de la fruita 2020 a les terres de LleidaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Cada any la campanya de la fruita a les terres de Lleida no està exempta de diverses problemàtiques i enguany, amb la crisi sanitària de la Covid-19, no n’és una excepció.

CCOO fa molts anys que treballa i lluita perquè no solament els drets laborals dels treballadors i treballadores del camp siguin respectats, sinó perquè les seves condiciones de vida siguin dignes.

Cada any a les terres de Lleida hi arriben moltes persones a treballar al camp. Venen de diferents llocs, són de diferents nacionalitats, però totes venen a treballar. Algunes d’aquestes persones arriben amb un contracte de treball, però d’altres venen sense contracte. Aquestes persones que no tenen contracte, venen a buscar feina i mentre no en troben… On van? On dormen? D’altres ni tan sols tenen papers i, per tant, no poden tenir contracte laboral. Què fan? On van? Treballen? Ho fan sense papers? Amb quins drets laborals ho fan? Se n’abusa?

Tots aquests interrogants tenen resposta.

La realitat és que cada any ens trobem amb els mateixos problemes. La Covid-19 ha fet saltar les alarmes en diferents poblacions per l’arribada de persones que volen treballar al camp sense contracte. Que potser els altres anys això no succeïa?

L’Administració local, la Generalitat i la Subdelegació del Govern haurien de treballar plegats per garantir el correcte funcionament de la campanya de la fruita a les nostres terres. L’acompliment del conveni col·lectiu resoldria molts dels problemes que sorgeixen durant la campanya de la fruita. Són problemes laborals que deriven en problemes socials. Les competències de cada administració han de ser compartides, coordinades i gestionades amb la màxima eficàcia per estalviar-nos any rere any els mateixos problemes. De la mateixa manera, Inspecció de Treball hauria d’incrementar els seus recursos en aquesta època per poder, d’ofici, dur a terme les inspeccions necessàries per garantir els drets laborals i d’allotjament de tots els treballadors i treballadores del camp.

L’Administració ha de gestionar amb antelació, rapidesa i eficàcia el que tothom sap: que arribaran persones per buscar feina, i que necessitaran ser allotjades mentre no la troben. Aquesta gestió, ha de ser estacional? Permanent? S’ha d’externalitzar el servei d’allotjament i les dutxes? Tot això són decisions polítiques que no acaben d’arribar mai per posar una mica d’ordre a la situació que cada any viu el nostre territori.

La corresponsabilitat de totes les organitzacions que d’una manera o altra participem en la campanya de la fruita ha de ser real. Els pagesos, la gran majoria ho fan, han de complir el que marca el conveni col·lectiu i proporcionar l’allotjament als seus treballadors i treballadores, un allotjament digne i amb les condicions necessàries per poder atendre les necessitats bàsiques. També les empreses de treball temporal. Cada any hi ha treballadors i treballadores que malgrat tenir un contracte de treball no tenen allotjament, i això és incomplir el conveni col·lectiu, a més de crear un problema social que repercuteix directament a l’Administració i a la comunitat.

CCOO treballem per garantir els drets laborals i socials dels treballadors i treballadores del camp. Per descomptat que no és gens fàcil, requereix molt d’esforç amb molt pocs recursos. Donem suport als dispositius socials que ens ho demanen, informem dels drets i deures els treballadors i treballadores, denunciem i donem suport a les persones que vulguin denunciar situacions de vulneració dels seus drets laborals i humans. Exigim a l’Administració, a les patronals i als empresaris que compleixin els seus compromisos envers els treballadors i treballadores del camp i la comunitat, i també apoderem els treballadors i treballadores perquè lluitin, i perquè s’organitzin per defensar els seus drets.

Aquest any ja hem interposat denúncies a empreses de treball temporal que incomplien greument els drets laborals dels seus contractats. Visitem els allotjaments i denunciem aquells que no compleixen els mínims exigibles, i més ara amb aquesta crisi sanitària. Però també treballem per garantir la cohesió social i la convivència. Denunciem qualsevol tipus d’abús laboral, racista, xenòfob o qualsevol tipus d’intolerància vers qualsevol persona, sigui quina sigui la seva condició social, nacionalitat o raça.

Els treballadors i treballadores del camp contribueixen al creixement econòmic de les nostres terres. Són fonamentals per garantir la producció d’una de les principals activitats econòmiques del nostre territori i, per tant, es mereixen el compromís que tots i totes treballem per garantir els seus drets laborals i socials, però també el nostre respecte.

tracking