SEGRE
Tendències de RRHH el 2021

Tendències de RRHH el 2021SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El món està canviant a molta velocitat en els entorns VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu). En l’àrea de Recursos Humans, quines tendències en aquest aspecte seran decisives per a les empreses el pròxim any 2021?

D’una banda es necessitarà un augment de neurolíders que influeixin des de les emocions els seus equips de treball amb noves idees innovadores i de treballadors especialitzats en competències TIC al mercat. Aquest fet implica que les corbes d’aprenentatge siguin més delimitades i el departament de recursos humans tingui un rol decisiu en el desenvolupament, gestió, captació i retenció del talent.

Les 10 tendències més rellevants que pensem que marcaran tendència el proper any 2021 són:

1. Un nou tipus de líder ressorgirà. Parlem del neurolíder, un tipus de líder empàtic, amb alta intel·ligència emocional, vulnerable i obsessionat per les idees i la innovació. En entorns VUCA ja no necessitarem de gestors ni líders preparats per afrontar els reptes del segle XX, sinó neurolíders capaços d’afrontar els reptes VUCA.

2. Equips de treball transversals i estratègies de màrqueting per atreure talent. Les necessitats dels empleats canvien, a partir d’ara buscaran formar equips transversals per millorar els resultats i aplicar pràctiques com per exemple el teletreball o l’Smart Working.

3. Diversificació de la plantilla. En un mateix entorn cohabitaran les quatre generacions: Baby Boombers, Generació X, Millenials (Y), Generació Z, i gestionant les 4 generacions que conviuen avui dia.

4. Promoció del risc. Avui més que mai, a la recerca de l’excel·lència en la innovació, els neurolíders buscaran arriscar més i el risc controlat no serà penalitzat com en el passat per als nous líders.

5. Auge en el valor dels knowmads i silver surfers. La seniority es començarà a valorar moltíssim més que en el passat, especialment en professionals amb recorregut transversal en diferents departaments, sectors i empreses. Són els anomenats silver surfers.

6. Eines de comunicació interna transparents i immediates. Es deixen enrere els sistemes més tradicionals de comunicació. La tendència és comunicar amb total transparència i en temps real qualsevol decisió que es prengui i afecti els empleats.

7. Automatització en els processos de selecció i determinades tasques de Recursos Humans. L’automatització ja no només serà un sistema present en les tasques de producció dins de la indústria, sinó que arribarà als processos de selecció per agilitzar la cobertura de llocs vacants, així com d’algunes tasques que resten temps als equips. Automatitzar aquest tipus de tasques permetrà sumar temps a altres de més pes i potenciar estratègies destinades a valorar el talent i motivar l’empleat.

8. Gamificació. L’àrea de recursos humans dissenyarà els seus plans formatius i/o de comunicació interna no només enfocats a donar a conèixer alguna cosa sinó a fer-ho de forma motivadora, senzilla i que la seua aplicació sigui exitosa. D’aquesta manera, la gamificació serà clau dins de l’estratègia empresarial contribuint a l’èxit dels processos de selecció, onboarding i formació

9. Employer Branding: el gran desafiament. Cada vegada més empreses centren els seus esforços a crear una proposta de valor a través d’aquest terme, ja que un empleat content serà un promotor natural de la marca, és a dir, un ambaixador.

10. People Analytics, Big Data i intel·ligència artificial. No és un secret que l’anàlisi de macrodades és una tendència global de gran potencial intern que es pot aplicar a qualsevol sector. En l’àrea de Recursos Humans serà un must tenir un sistema de People Analytics que permeti descobrir com es desenvolupen els empleats i quins aspectes influeixen en la seua productivitat i la seua motivació.

tracking