SEGRE

COL·LABORACIÓ

Vol bossa? No cal, gràcies

Regidora de Consum, Comerç i Mercats

Vol bossa? No cal, gràcies

Vol bossa? No cal, gràciesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

En el nostre dia a dia, les bosses de plàstic s’han convertit en un dels productes més habituals i també en un dels més perjudicials. S’estima que en consumim una mitjana de 238 per persona a l’any. Només estan a les nostres mans uns minuts però triguen més de 500 anys a desaparèixer.

Tot i que en els últims anys s’han invertit molts esforços per acabar amb el seu consum, principalment en l’àmbit del comerç, encara es requereix un reforç suplementari per fer arribar al conjunt de la ciutadania que aquestes són altament contaminants i de difícil degradació. A la nostra ciutat, són nombroses les queixes dels veïns, sobretot en dies de vent, en què tenim una problemàtica relacionada amb les bosses de plàstic que s’utilitzen als mercats ambulants i que s’escampen arreu i acaben deixant carrers i places brutes.

Reduir l’ús i l’impacte que generen els plàstics a l’ecosistema és responsabilitat de tots i totes, tant de l’administració com del comerç i de la ciutadania.

En mandats anteriors ja veníem reclamant solucions. Per exemple, vam incidir molt en el reforç del servei de contenidors per a l’ús dels marxants, on dipositessin responsablement allí tots els residus plàstics i de cartró que generen, augmentar la freqüència del servei de neteja, sobretot els dies de mercat, canviar la ubicació dels contenidors amb criteris per facilitar la circulació, l’estacionament i la visibilitat de vehicles i vianants, i en la creació i potenciació de campanyes de conscienciació mediambiental a la ciutadania.

Existeixen bosses de tela, de cotó o cistelles que, en usar-les, no només consumim menys bosses de plàstic, sinó que evitem que aquestes s’acumulin a terra i en els elements de mobiliari urbà els dies de mercat ambulant. Ja són molts els ciutadans que acudeixen a fer les compres responsablement utilitzant aquests mètodes i els vull agrair que emprin aquesta pràctica.

L’economia globalitzada ofereix tot un ventall enorme de productes alternatius, les implicacions socioambientals dels quals no sempre són prou conegudes ni analitzades pels consumidors. Un consum que sigui sostenible implica que siguem coherents amb implicacions mediambientals minimitzant el consum.

El model de consum és indissociable de l’actitud i responsabilitat individual i col·lectiva de la ciutadania, però també del rol dels diferents actors socioeconòmics i del paper exemplificant que pot exercir l’Administració.

Per aquest motiu estem preparant una campanya per prendre consciència i informar la ciutadania sobre la importància de les seves decisions a l’hora d’utilitzar diferents embolcalls en el consum. Volem que els criteris de sostenibilitat estiguin en el dia a dia de totes les persones consumidores, agents socioeconòmics i ciutadans en general per una millor repercussió en la qualitat ambiental del medi i els efectes potencials sobre la salut de tothom.

Tenim, per tant, una bona oportunitat de canviar els costums o simplement de tornar als antics hàbits quan anàvem a comprar amb el cistell. Us animo a utilitzar bosses de tela per a totes les activitats en les quals anteriorment utilitzàveu bosses de plàstic i a reduir aquest tipus de material en la vostra vida quotidiana. Si ens pregunten: “Vol bossa?” Diguem: “No cal, gràcies.”

tracking