SEGRE

DRETS I PANDÈMIA

Les entitats bancàries discriminen els estrangers?

Les entitats bancàries discriminen els estrangers?

Les entitats bancàries discriminen els estrangers?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Que les persones estrangeres de fora de la UE reben un tracte discriminatori per part de les entitats financeres és un fet. Amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma el 14 de març de 2020, moltes persones estrangeres van veure com les entitats bancàries els bloquejaven els comptes de pagament i dipòsits bancaris sense cap motiu aparent.

Al seu torn, persones estrangeres que intentaven l’obertura de comptes de pagament bàsics es trobaven amb la negativa dels bancs escudant-se en la dubtosa falta de documentació del client. El cert és que durant el temps que va durar l’estat d’alarma la vigència de la documentació que acredita la situació legal de l’estranger a Espanya es va veure prorrogada amb l’objecte d’evitar la irregularitat sobrevinguda davant de la inactivitat de l’Administració durant aquells mesos.

Les conseqüències que han suposat per a molts usuaris estrangers d’entitats financeres, als quals se’ls ha negat o bloquejat el compte bancari, han estat molt greus, sobretot durant l’estat d’alarma, ja que s’han vist impossibilitats per disposar dels seus estalvis en moments crítics per a la seua subsistència; han vist com els ajuts rebuts pel SEPE i altres organismes públics de caràcter assistencial que tenien de dret eren tornats als esmentats organismes per part del banc, i tampoc no han pogut rebre els salaris per transferència bancària, per la qual cosa els havien de recollir en mà.

La contestació de les entitats bancàries davant de les queixes plantejades per les persones estrangeres sempre ha estat la mateixa: la falta de documentació vigent de l’estranger i l’aplicació de la Llei de Prevenció del Blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme, escudant-se en l’argument que tenen la responsabilitat del control de l’origen dels diners i de sospitar que la seua procedència pot ser il·lícita.

Tanmateix, això sembla que no té prou base quan l’entitat financera, emparant-se en el seu deure de diligència deguda, ha tornat transferències de fons d’origen clarament identificables, com prestacions del SEPE, salaris derivats de contractes de treball, o qualsevol altra ajuda de l’administració.

Que els bancs i entitats financeres són objecte de múltiples queixes per part dels seus clients respecte a comptes bancaris és un fet objectiu, ara bé, el tracte que molts estrangers estan rebent és clarament discriminatori.

tracking