SEGRE
5 consells per al mètode Scrum

5 consells per al mètode ScrumSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Està clar que el món ha canviat i les coses i els canvis s’estan accelerant a nivell de gestió de projectes. Si desitges que la teua organització sigui àgil i si estàs considerant utilitzar la metodologia Scrum per primera vegada a la teua empresa, aquests consells t’ajudaran a l’èxit de la implementació per obtenir els millors resultats i ser àgil en aquest nou entorn volàtil, canviant, incert i complex (VUCA).

El primer que s’ha de considerar és el tipus, sector i mida de l’empresa i per què s’ha triat realitzar el canvi del model operacional. Si es tracta d’una empresa mitjana o gran, el nivell d’organització sol ser més complex. Prova de respondre aquestes preguntes: per què la forma de treball actual ja no funciona? L’equip compta amb prou disposició i cohesió per adquirir una nova manera de treballar? Quant temps i recursos es destinaran a l’adopció de la metodologia? Quina agilitat necessito? En quin entorn m’estic movent? Com canviarà el futur immediat? Què necessito a curt termini? Què és crític? Què afegeix valor?

La Direcció ha de liderar el canvi i estar segura que és estructural i disruptiu, no una amenaça, sinó una oportunitat que requereix un esforç i recursos extres. La seua missió serà impulsar el projecte, influir en els equips i líders i millorar les condicions en les quals s’implementen els canvis. En aquest punt és necessari que tota l’empresa entengui com implementar la metodologia Scrum.

De qui és l’èxit d’una organització? Qui aconsegueix que les coses succeeixin en un negoci? Les persones! I aquesta és una de les premisses principals de Scrum: crear productes mínimament viables que aportin valor i es generin per equips capacitats i satisfets amb la seua participació en els projectes. Les persones són el centre de les decisions empresarials a Scrum. Quantes persones es requereixen per materialitzar les idees del responsable del producte? L’equip Scrum ideal sol ser petit, per la qual cosa es recomanen entre tres i nou. L’Scrum Master pot ser qualsevol membre de l’equip que prengui el rol de treure tots els obstacles durant la realització de les activitats. Ha de ser una persona organitzada, dinàmica i empàtica amb les necessitats del projecte i les de l’equip.

Col·loca una pissarra en la qual divideixis en columnes el que està pendent de fer, el que es troba en procés i el que estigui acabat. Utilitza pòstits per determinar les tasques i el seu nivell d’avenç.

La postura d’estar assegut (còmode, mandrós, lent) està en contra dels principis àgils. Considera que Scrum requereix una reunió diària dempeus de només quinze minuts en la qual l’equip resol totes aquestes preguntes:

• Què vas fer ahir per ajudar l’equip a acabar l’esprint?

• Què faràs demà per ajudar l’equip a acabar l’esprint?

• Quins obstacles s’interposen al teu camí o el de l’equip?

• Què necessita l’equip?

Al final has d’escoltar les persones. Com a direcció, considera aquestes recomanacions i ofereix als teus equips de treball les millors condicions i microentorns per a la sostenibilitat de projectes exitosos amb aquesta metodologia àgil Scrum.

tracking