SEGRE
Lideratge Lean

Lideratge LeanSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El pensament Lean porta a una transformació disruptiva de les organitzacions que el desenvolupen, que comporta la imperiosa necessitat d’un lideratge efectiu.

Això significa que existeix un diàleg continu entre els directius, encarregats, responsables i tots els que estan involucrats en els processos.

Així mateix, significa que els empleats agafen el testimoni, la responsabilitat de definir i resoldre els problemes sentint-se ajudats i amb el suport dels supervisors en la recerca de solucions.

Però l’important és tenir tots els elements junts com un sistema. S’ha d’aplicar cada dia de manera consistent i concreta al terreny. Seguint els principis de Lean, us presento una llista d’accions que us ajudaran per a la resolució de problemes:

• Anar a veure el lloc de treball (GEMBA): en realitat es tracta de visitar els punts de creació de valor per adonar-se de les problemàtiques de treball.

• Preguntar 5 perquès en lloc de “qui”. Les persones motivades aconseguiran uns resultats tan bons com els ho permeten els processos amb els quals treballen.

• Mostrar respecte fent preguntes sobre la feina de les persones en lloc de donar respostes. És important saber escoltar.

• Entrar en el detall dels punts que representen la causa arrel del problema.

• Preguntar per alternatives i solucions i tenir un pla de contingència.

• Comunicar amb totes les parts implicades en el procés.

• Determinar clarament el problema.

• Identificar la causa arrel i avaluar solucions alternatives.

• Implementar la solució elegida.

• Avaluar els resultats, ajustar-los i assegurar la seua sostenibilitat.

Les empreses generalment adopten la filosofia Lean per assolir objectius específics. Volen ser més productius, millorar la salut de l’organització o augmentar els ingressos. Però el concepte Lean no prova simplement d’optimitzar mètriques. Lean Thinking té molt a veure amb impulsar un canvi a nivell cultural, i això comença amb el lideratge.

Nova visió i nous valors necessiten una guia consistent, la que el bon líder proporciona al seu equip, i que consisteix a assessorar, incorporar i inspirar el Lean Thinking a tota l’organització.

Els sistemes Lean i els seus líders estan compromesos en la millora contínua dels processos.

Entre el canvi cultural que ajuda a avançar cap a un enfocament Lean Thinking a tota l’organització i la repetició dels cinc principis del lideratge Lean es troba la clau de l’èxit de les empreses que fan ajustaments una vegada i una altra en la recerca de la perfecció, i que entenen que la creació de valor és el seu fi últim orientat a la visió i fidel a la seua missió d’empresa.

Tot líder Lean ha de tenir les següents competències, amb les quals la nostra caixa d’eines es va formant: habilitats personals, gestió de canvi, motivació, comunicació eficaç, escolta activa, gestió de conflictes, gestió de l’estrès, intel·ligència emocional, resiliència, assertivitat, empatia... Citant Patricia Ramírez (Así lideras, así compites, Conecta): “Els líders deixen una empremta profunda en les persones que han tingut el gust de dirigir. Persones que avui dia senten que els seus objectius, les seues capacitats, les metes aconseguides i part de les victòries les hi deuen a aquells que van ser capaços de creure-hi i d’impulsar-los. Un líder treu de nosaltres el que de vegades ni tan sols sabem que tenim. Per això ens sentim tan agraïts quan arriba una persona així a la nostra vida, quan confia en nosaltres, quan ens fa creure del que som capaços i ho aconseguim.”

tracking