SEGRE

COL·LABORACIÓ

El diàleg i el pacte

Cap de l’Oposició a la Paeria

El diàleg i el pacte

El diàleg i el pacteSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada vam debatre durant el ple municipal de la Paeria les Ordenances Fiscals de Lleida per al 2021, que estaran fortament condicionades per la pandèmia de la Covid-19. Precisament, en el marc de la crisi sanitària que vivim, el Govern de la Generalitat ha decretat aquesta setmana el tancament dels bars i restaurants durant dues setmanes, així com importants limitacions en el comerç i la cultura, una decisió controvertida que tornarà a condicionar i posarà novament a prova la nostra ciutat, que per tercera vegada des del mes de març pateix unes limitacions d’aquesta magnitud. Davant d’aquesta decisió, que deixa tocada la viabilitat de molts negocis i, per conseqüència, de molts contractes de treball –fins a 13.500 persones es quedaran sense poder anar a treballar durant dues setmanes–, hem de saber afrontar des del diàleg i la mà estesa l’acompanyament a la nostra ciutadania i a les nostres empreses davant d’una situació molt complexa.

La política municipal ha d’estar sempre a l’alçada de les circumstàncies i treballar a través del pacte i la complicitat, que és el que ens exigeixen les nostres ciutadanes i els nostres ciutadans. Per la nostra part –i ho hem estat fent també des de l’inici del mandat–, hem proposat, des de la responsabilitat política i la lleialtat institucional a la Paeria, iniciatives i mesures per sortir de l’atzucac a què ens hem trobat des de fa mig any. En són exemples la Taula per a la Recuperació de la Ciutat de Lleida, que la setmana que ve engega les diferents comissions de treball per dissenyar les mesures que caldrà implementar i que afrontem a partir de més de 50 propostes treballades des del grup municipal socialista, i les 26 esmenes a les Ordenances Fiscals, que posaven el focus en les persones, i de les quals només tres van ser finalment aprovades en el Ple Extraordinari de la setmana passada.

Amb tot, des del grup municipal socialista hem de destacar la rellevància de les propostes acceptades, com la bonificació de fins al 50% de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per les empreses de la ciutat de Lleida que posin en marxa un pla de mobilitat, amb la finalitat d’oferir als seus treballadors un sistema de transport col·lectiu per traslladar-se del domicili a la feina. També es bonificarà aquest impost, en un 20%, a les empreses que signin la meitat dels contractes indefinits a les famílies monomarentals, persones amb atur de llarga durada i a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%. També es va aprovar la bonificació del 90% de la taxa d’obertura de negocis al Centre Històric, una mesura important que ajudarà a la transformació urbana i social del barri.

Tanmateix, l’equip de govern municipal, format per ERC, JuntsxCat i els Comuns, va votar en contra de declarar Activitats d’Interès Municipals, que preveia bonificacions en l’IBI per als titulars de negocis relacionats amb l’hostaleria, el comerç, la cultura, l’oci i els espectacles, que són les àrees principalment afectades per les noves limitacions anunciades aquesta setmana. Amb aquesta decisió, l’equip de govern municipal, que ara reclama ajuts per als negocis, va perdre una oportunitat per posar-se al costat de les emprenedores i els emprenedors de la ciutat de Lledia i de la seva ciutadania.

Les decisions adoptades la setmana passada posen negre sobre blanc que el PSC té la centralitat política i la capacitat per incidir en la governabilitat de la ciutat de Lleida. La proposta de declaració d’Activitats d’Interès Municipals, que és una escletxa competencial que sí que pot dependre de les ciutats, és una mesura que creiem que cal ser reconsiderada, després de les noves restriccions imposades aquesta setmana. Per tant, ¿quin era l’argument per oposar-se a la nostra proposta? L’impacte econòmic que al·legava la Paeria o el tacticisme polític? L’hostaleria, el comerç, la cultura, l’oci i els espectacles s’han vist molt perjudicats per la crisi de la Covid-19, i per això volem aprovar la declaració, perquè puguin acollir-se a un 25% de l’IBI. Ara el que cal fer és un ajust important i ser sensibles amb els sectors que més pateixen i que poden crear ocupació i riquesa.

La situació actual requereix cintura política, empatia i compromís per ajudar i contribuir a remuntar el vol de la ciutat ara, i també preparar-la per al nostre futur. El grup municipal socialista hi som i no deixarem escapar cap oportunitat per treballar i ajudar la nostra ciutadania, des de la lleialtat a la Paeria. És l’hora del diàleg i del pacte.

tracking