SEGRE

LIDERATGE

El futur de la nova normalitat empresarial: Agile Líder Coach

(*) Borja Arrizabalaga Uriarte és expert en Lean Management, excel·lència operacional i sistemes de gestió integrals, consultor i professor d’INGENIO, leadership school.

El futur de la nova normalitat empresarial: Agile Líder Coach

El futur de la nova normalitat empresarial: Agile Líder CoachSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Per què és tan important l’agilitat en l’entorn actual i tenir líders àgils? L’agilitat s’enfoca a millorar la capacitat de resposta de l’organització davant dels canvis i agafar-ne avantatge. Aquesta capacitat de ser àgil es reflecteix en els resultats de negoci i la identificació de noves oportunitats de negoci o nous mercats.

En el món dels negocis moderns, molts líders emfatitzen la importància de ser “àgils”. Pres del concepte de desenvolupament àgil del món del software, aquest estil de gestió requereix que un líder sigui flexible, adaptable i ràpid en la presa de decisions

L’Agile Coach és un professional de la gestió de projectes àgils. El desenvolupament d’una metodologia àgil és la raó de ser del negoci de l’Agile Coach. Les metodologies àgils són una caixa d’eines que permeten als equips i organitzacions enfrontar-se als desafiaments actuals d’incertesa, volatilitat, ambigüitat i complexitat. L’Agile Coach acompanya tots els membres d’un equip, als quals ajuda a familiaritzar-se amb aquestes noves pràctiques.

L’Agile Coach gestiona durant un període fix (entre unes quantes setmanes i diversos mesos) la transformació a nivell humà i organitzatiu de l’equip des de diversos fronts: assessorament, tutories, formacions... I allà sorgeix la figura de l’Agile Coach, la responsabilitat del qual és acompanyar aquestes persones i equips en el camí de la transformació cap a una cultura i forma de treballar en la qual puguin promoure les seues pròpies idees per aportar el valor més gran possible. Són diverses les habilitats que requereix un Agile Coach. Entre les més importants destaquen:

Mentor: incentiva el personal perquè apliqui tot el que ha après i té una filosofia de millora contínua, millorant la seua capacitat i rendiment. Per a això facilita que siguin les persones i els equips els que prenguin les seues pròpies decisions.

Facilitador: compta amb eines i capacitats de facilitació de dinàmiques que aconsegueixen les interaccions amb èxit que s’esperen d’un equip àgil. Sense involucrar-se en el contingut de les converses, assegurant que tots es puguin expressar i gestionant els conflictes.

Coach: és important tenir un alt grau d’empatia, escolta activa, generar confiança, donar feedback continu i fer preguntes que orientin la persona a les respostes que tinguin més sentit i es canviï la seua perspectiva si fos necessari.

Formador: té tècniques de capacitació per formar i desenvolupar les competències àgils requerides.

En definitiva, les principals habilitats d’un Agile Coach són:

• Abraçar el canvi impulsant el valor.

• Llegir la situació observant: escoltar, aprendre i adaptar.

• Ser present per obtenir idees.

• Inspirar la creativitat i la innovació en els seus col·laboradors.

• Assumeix que no sap i pregunta, és curiós.

• Es mou ràpidament i connecta els punts.

• Creu que en general la gent és ben intencionada.

• S’adapta a qualsevol situació.

• Té la flexibilitat per prendre accions ràpides però segures i canvien el seu estil de gestió perquè coincideixi amb els seus col·laboradors.

• Persegueix l’excel·lència.

• És resistent i creatiu.

•No permet el desa-profitament.

• Navega per noves aigües i traça nous èxits.

• Sap que és necessària una mica de caos i desequilibri per aconseguir resultats. No té por d’equivocar-se.

• Aprèn contínuament i encarna una mentalitat de creixement.

• Deixa estar el que no funciona.

Un Agile Coach és capaç de transformar diversos equips i sap com portar-los a un nivell d’alt acompliment en diferents contextos i formes.

Vivim en una societat dinàmica amb molta incertesa, la qual cosa la fa complexa i exigent. Transformar una empresa en àgil és una tasca difícil que implica canvis de processos, mentalitat i cultura. Es requereix una visió global que permeti ajudar al desenvolupament i canvi professional dels empleats. Com a coach, localitzarà els problemes i informarà els equips, de tal manera que siguin ells els qui estableixin la millor estratègia per solucionar-los.

tracking