SEGRE

COL·LABORACIÓ

Una lluita decidida contra el canvi climàtic

Cap de l’oposició a la Paeria

Una lluita decidida contra el canvi climàtic

Una lluita decidida contra el canvi climàticSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El debat sobre les accions per incidir en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d’emissions s’ha intensificat durant els mesos de pandèmia. La disminució de la mobilitat i, per conseqüència, dels índexs de contaminació a les ciutats, ha despertat, sense deixar en cap cas en un segon pla la incidència del coronavirus, un bri d’optimisme a l’hora d’aconseguir l’assoliment dels objectius marcats pels Acords de París i, fins i tot, de fites encara més ambicioses. Ara bé, tal com apunten els experts, aquest corrent de bona direcció s’haurà de consolidar amb accions decidides que absorbeixin l’impacte que es tornarà a produir pel retorn a l’anhelada normalitat, i que anirà acompanyada d’un increment inevitable de la mobilitat.

Ja que ahir es va commemorar el Dia Mundial contra el Canvi Climàtic, cal ressaltar que la ciutat de Lleida té l’oportunitat per realitzar els canvis que vagin encaminats en aquesta direcció. La nostra ciutat, ubicada en un entorn privilegiat, disposa de 20.000 hectàrees verdes dins del seu terme municipal, amb l’Horta com a garant d’una bona qualitat de vida i d’un espai de grans oportunitats agrícoles i ramaderes, i també del transcurs del riu Segre, com a element vertebrador de diferents espais naturals. Des del grup municipal socialista hem treballat amb propostes que van encaminades a potenciar la Lleida com a ciutat verda i sostenible a través de la promoció de la pràctica de l’esport, el lleure i els hàbits de vida saludables.

En l’anterior mandat socialista vam aprovar el Pla del Clima de Lleida, que té com a principal objectiu reduir un 40% les emissions de CO

2

l’any 2030 respecte a les que es produïen el 2005. Vam fer una aposta decidida per la mobilitat sostenible, que ha quedat reflectida a través de la instauració d’una flota d’autobusos i de vehicles municipals híbrids, la construcció de carrils bici, la instauració de les zones 20/30, la implantació de la recollida selectiva de residus porta a porta a Ciutat Jardí i Vila Montcada i l’aprovació d’un mapa acústic per reduir l’excés de soroll. També vam tirar endavant la plantació de 10.000 arbres nous i la creació de quatre boscos urbans a Cappont, Balàfia, Magraners i el Turó de Gardeny; el viver forestal de Rufea o els miradors dels Aiguamolls del Riu, en un projecte finançat per la UE. Tot i això, som coneixedors que no n’hi ha prou i que encara calen fer més passos, i és per aquest motiu que tenim elaborades 85 mesures que s’emmarquen dins del mateix pla contra el canvi climàtic per posar-les en marxa. Algunes són, per exemple, aconseguir que el 30% de les instal·lacions municipals siguin autosuficients energèticament i apostar per la generació de noves oportunitats gràcies al concepte de les ciutats intel·ligents. També hem posat damunt la taula la transformació de dos grans espais verds de la ciutat, com són el parc de les Basses i els Camps Elisis, amb l’objectiu de potenciar-los com a espais de lleure i de promoció cultural. Això també serviria per dinamitzar diferents punts de Lleida, com és el barri de Cappont, gràcies també a través de la instauració d’una biblioteca pública al xalet modernista, per a la qual ja havíem iniciat converses amb la Generalitat per materialitzar-ho, i que ara, pel que es veu, no entra en els plans de l’actual govern municipal.

Tampoc veiem que sigui una prioritat per a la Paeria l’elaboració d’un nou pla de mobilitat, que inclogui l’extensió dels nous carrils bici, les zones 20/30 i els espais per a carregadors elèctrics. Trobem a faltar també la inacció i la manca d’informacions i de recomanacions davant d’episodis amb pics de contaminació, com els que van tenir lloc la setmana passada. L’equip de govern municipal, amb una clara manca de lideratge, està deixant escapar l’oportunitat per establir els canvis necessaris a la nostra ciutat per a una mobilitat més sostenible i per millorar la qualitat de vida de Lleida.

És una evidència que la ciutadania està cada cop més conscienciada sobre la necessitat d’aplicar un paradigma més sostenible. Això s’ha fet palès en l’èxit reivindicatiu del moviment Fridays for Future, i per això, les institucions han de recollir el guant i executar les mesures escaients. L’actual situació es pot convertir en una oportunitat per implementar aquests canvis, sense deixar d’atendre, això sí, les accions més prioritàries, que han d’anar encaminades a garantir la cohesió social i econòmica. Des d’aquesta columna vull enviar, en nom del grup municipal socialista, tot el nostre escalf davant del context actual i transmetre que seguirem treballant per aportar totes les propostes que considerem necessàries a nivell social, econòmic i mediambiental.

tracking