SEGRE
La transformació          del director general

La transformació del director generalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

En els últims nou mesos han emergit diversos reptes que han fet un gir disruptiu a les organitzacions i també ha transformat els seus líders. El repte dels directors generals abans d’aquesta pandèmia era navegar per una onada molt complicada, que era la de la transformació digital. Començaven a dominar-la i, de sobte, va arribar el tsunami de la Covid-19. El primer va ser garantir la seguretat i la salut dels seus empleats i clients, segon focalitzar-se en el core business, però de seguida calia revisar el pla estratègic, assegurar la situació financera, especialment la tresoreria, i fer un pla d’emergència o crisi en el molt curt termini. Ja sabem que les crisis tenen el seu costat positiu. Una crisi treu el millor i el pitjor de cada líder.

Estem veient, per desgràcia, molts líders naufragar en aquesta tempesta perfecta, i líders exemplars que van al capdavant i que exerceixen la definició de lideratge que a mi més m’agrada, que és aquella persona capaç d’alinear tota l’organització cap a un objectiu compartit. Per a això, el primer és tenir un objectiu i una visió estratègica en el temps. En segon lloc, ser capaç d’il·lusionar, de motivar i de donar un missatge d’esperança a tot l’equip. En moments de crisi es veu quina és la cultura, els valors i la missió de la companyia.

Una de les tasques importants dels líders en aquests mesos, i més en el futur, és saber comunicar bé (quina és la situació o les expectatives). Hem viscut uns mesos molt complicats, des del punt de vista personal i sanitari, però també laboral amb unes maneres de treballar noves. Hi ha empreses que han posat en 24 hores milers de persones a treballar en remot i això no només és tecnologia, sinó formes de treballar, de liderar, de reunir-se o de decidir. Amb la qual cosa, en aquest context tan canviant, tan complicat i traumàtic en molts casos, és fonamental la comunicació.

Les qualitats del CEO (postpandèmia): lideratge resilient i integrador; visió estratègica a mitjà/llarg termini revisable a curt; flexibilitat i gestió del canvi; valors i exemplaritat: solidaritat, proximitat, humilitat, optimisme i valentia; resiliència i gestió de l’adversitat; innovar en l’era digital; presa de decisions en entorns VUCA; eficiència i orientació a resultats; col·laborador i treballador en equip, liderant en xarxa de forma transversal i multifuncional; comunicació, amb capacitat d’escolta activa.

En tercer lloc, és molt important adonar-se que hem conegut molts aspectes relacionats amb els valors d’un bon líder com la proximitat, la solidaritat, la valentia o la generositat. També la fragilitat, perquè, encara que siguis el CEO de la companyia, estàs en les mateixes circumstàncies que els altres. Llavors és important ser conscient que una persona no pot liderar sola, sinó que necessita un equip. És important saber si tenim els equips directius adequats per afrontar la crisi. Els líders als quals hem preguntat deien que sí, però amb matisos. En concret, molts necessitaran processos d’avaluació d’aquests equips per veure si tenen les competències directives que seran necessàries en el nou context. En segon lloc, assistirem a una batalla important per un dels recursos més cobejats i necessaris en aquest nou entorn que serà el talent.

Com a resum i consell, envolta’t del millor equip possible. Avalua bé el teu equip, forma’l, motiva’l i sigues font d’inspiració i atracció i esforça’t per atreure talent extern. Estarem en un escenari molt VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu) durant almenys divuit mesos, on serà molt important tenir aquest tipus d’equips i líders a la teua organització.

tracking