SEGRE
Gestió de l’estrès

Gestió de l’estrèsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Aquests dies són molt complicats per a tothom. Vivim moments d’incertesa o directament ens trobem amb problemes econòmics importants. Això porta el nostre cervell a estar en situació de constant activació per amenaça o el que també anomenem estrès. Encara que l’estrès és una cosa molt més àmplia del que normalment considerem, parlarem de dos tipus:

• Estrès mental.

• Estrès emocional.

El mental és el resultant de dur a terme processos interns exigents i difícils per a nosaltres o durant un temps prolongat. Per exemple, el fet de resoldre un problema matemàtic o intentar entendre el que algú ens explica.

L’emocional sol tenir lloc dins de l’àmbit de les relacions (discussions, pèrdues d’éssers estimats, desamors, etcètera) però també per situacions externes (amenaces, preocupacions, pors, etcètera).

Aquests dies vivim una barreja dels dos, ja que estem lluny dels nostres éssers estimats i alhora preocupats per ells, però també vivim amb por i incertesa la situació actual i el nostre futur.

Què podem fer?

El primer que hem de fer és prendre el control de la nostra ment. La nostra ment està dissenyada per buscar els perills i mantenir-nos-en allunyats. Per tant, és normal que aquesta es dediqui a generar escenaris apocalíptics.

Però fer-ho només és útil si tenim una manera eficaç de canviar-ne algunes de les que passen. Si ets a casa i no pots fer res per canviar la teua situació actual, necessites posar la ment a treballar a favor teu i no en contra. La tendència natural serà anar a allò negatiu, però recorda que tu també pots dir com vols que siguin les esmentades imatges. Per tant, entrena la ment perquè generi escenaris futurs en què malgrat que potser hi pugui haver pel mig un període de vaques magres o escassetat, tard o d’hora sortiràs de la situació.

Dit d’una altra manera, no et quedis en loop al voltant del moment tràgic. Una cosa és el Titanic, on o sobrevivies o mories, no n’hi havia cap altra; ara no, ara hi ha molts grisos. Per aquesta raó és important que a la ment li ofereixis gammes de grisos i no només un escenari tràgic.

Construeix amb tot luxe de detalls altres escenaris en què les coses no surten tan malament o on tardis menys a recuperar-te del sot, etcètera.

A més, no deixis que la pel·lícula dels fets s’aturi en el moment dolent. Com t’he dit abans, avança-la més. Entrena a la ment a avançar més enllà del punt de foscor.

Ja hem superat l’etapa en què els éssers humans ens estiràvem els cabells cada vegada que el sol es ponia per l’horitzó terroritzats per si no tornava a sortir. L’experiència ens demostra que el sol surt cada dia per negra que sigui la nit.

Per tant, fes un cop d’ull al teu passat i reconeix que si seguies viu fa uns mesos després d’haver passat la crisi econòmica més profunda i llarga de la història contemporània, deu ser que ara pots fer el mateix.

El problema moltes vegades és la por de la pèrdua. És a dir, durant els anys hem aconseguit tenir coses (cases, cotxes, un estatus social, etcètera) que ara ens resultaria difícil deixar enrere (o momentàniament enrere).

Aquí la pregunta és: ets el que tens o el que has aconseguit? En quina mesura t’hi identifiques?

Adona’t que una crisi no canviarà el que ets i que ara és el moment de demostrar més que mai que ets els teus valors i conviccions i no el que tens. És el moment perquè comencis a invertir a enfortir la ment per preparar-te per a qualsevol embat que la vida pugui llançar-te. Tu ets l’heroi.

tracking