SEGRE

COL·LABORACIÓ

Lleida, ara més que mai, referent en turisme sostenible, responsable i de proximitat

Vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Lleida, ara més que mai, referent en turisme sostenible, responsable i de proximitat

Lleida, ara més que mai, referent en turisme sostenible, responsable i de proximitatSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’aparició de la Covid-19 està suposant un dur revés social, sanitari i econòmic per al conjunt de la població i està alterant de forma excepcional els hàbits de consum i de comportament des del passat mes de març. La pandèmia, a més, està afectant directament i amb especial virulència sectors clau del nostre país, com ara els de la cultura, la restauració, l’oci i el turisme, que ha deixat en una situació extremadament vulnerable que deixarà conseqüències de llarga durada. Un context gens favorable, ple d’incerteses, neguits i angoixes, i que ha obligat les administracions i els agents públics i privats de tot el territori a reformular-nos. A innovar i evolucionar ràpidament i de forma constant per garantir la supervivència i el futur d’aquests sectors, evitar la pèrdua massiva de llocs de treball, preservar el creixement i el desenvolupament sostenible del nostre territori, i adaptar l’oferta lúdica, cultural i de turisme dels mesos d’estiu a les mesures de seguretat i restriccions sanitàries i de mobilitat establertes per les autoritats competents.

Acabada la temporada d’estiu, i a les portes d’una campanya de Nadal atípica i incerta, podem assegurar que a les terres de Lleida aquests reptes compartits s’han assolit majoritàriament de forma satisfactòria, malgrat tots els obstacles i imprevists; i hem assentat les bases d’un model que –si bé encara té molt marge de millora– ja ha experimentat els primers resultats positius. Si durant la primera onada de la pandèmia els esforços conjunts, la col·laboració i el compromís de tot el país van ser decisius per aplanar la corba de contagis i estabilitzar una situació sanitària crítica –com la que vivim de nou ara–, aquesta mateixa unitat i voluntat de treball conjunta ha estat determinant per dissenyar, desplegar i consolidar al nostre territori una oferta de turisme, lleure i oci de primer nivell i de màximes garanties sanitàries.

Davant de la impossibilitat d’atraure turisme estranger, hem apostat pel turisme de proximitat, responsable i sostenible, a l’empara d’un entorn natural i patrimonial únic al país. Un turisme allunyat de massificacions i que ha buscat un contacte més directe amb la natura, en espais oberts, potenciant el turisme familiar i el turisme de natura. El caràcter rural de la nostra demarcació i l’excel·lència dels seus paisatges han estat un element clau per atraure un gran nombre de visitants que han buscat un marc saludable i natural per a les seves vacances.

Davant d’aquest escenari, ha estat també el moment d’apostar pels productes locals i de quilòmetre zero com la millor manera de donar suport a les petites i mitjanes empreses de casa nostra. El turisme a les terres de Lleida, doncs, s’ha convertit enguany en l’exemple a seguir i en un model de gestió de referència al sud d’Europa en temps de crisi. I és que en el cas del sector turístic de la zona del Pirineu i del Prepirineu no només hem aconseguit mantenir l’afluència turística durant l’estiu i els ponts de la Diada, la Mercè i el Pilar, sinó que hem experimentat un creixement de visites i de pernoctacions respecte anys anteriors. Una tendència a l’alça, però, que malauradament no s’ha pogut reproduir a la zona de la plana de Lleida, on l’especial incidència que hi ha tingut la Covid-19 ha minvat decisivament l’oferta turística i d’hosteleria.

El sentiment, doncs, és agredolç, però estic convençuda que aquest camí que hem emprès junts, els agents públics i privats del territori, és la línia a seguir. I així ho avalen els resultats. Agafarem aquells elements que han funcionat al Pirineu i els adaptarem i millorarem per implementar-los a les comarques del Pla. És l’oportunitat del moment i la volem guanyar. La Covid-19 ens ha plantat al davant un repte majúscul i sense precedents que cal encarar amb fermesa, convicció, resiliència i capacitat de superació. Els sacrificis i esforços del sector per aplicar els protocols necessaris, garantir la seguretat dels clients i promocionar una oferta turística innovadora han estat plenament efectius; i ara és el moment de seguir remant plegats i treballar conjuntament per a promocionar arreu els actius únics de les terres de Lleida.

tracking