SEGRE

COL·LABORACIÓ

Appunta't a millorar Lleida

1r. Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria de Lleida

Appunta’t a millorar Lleida

Appunta’t a millorar LleidaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La proximitat amb la ciutadania és fonamental en la gestió de qualsevol municipi. Així ho ha entès des del primer dia l’actual govern municipal. De manera progressiva s’han obert les portes a la gent. Hem estat més accessibles, i sobretot més transparents del que mai s’havia estat des de la Paeria de Lleida.

La culminació de l’atansament de qualsevol administració al ciutadà és la participació d’aquest en la gestió de la seva ciutat. El concepte de participació ciutadana ha adquirit una nova connotació i ha ampliat el significat en els darrers temps. Les xarxes socials i els dispositius mòbils, d’abast ja universal, permeten que una sola persona tingui la capacitat de fer arribar un missatge a una audiència global. Les opinions individuals tenen un canal de difusió massiu que abans no existia, fet que suposa un canvi de posició del ciutadà davant d’allò que l’envolta, per passar d’una actitud receptora i passiva a una posició emissora i crítica. Això trenca les dinàmiques tradicionals i obliga els governants a estar vint-i-quatre hores al peu del canó i disposats a parlar, debatre, rebre comentaris i, per descomptat, crítiques sobre aquells aspectes que és necessari millorar.

Malauradament, en molts, casos la incorporació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la gestió pública no va acompanyada d’una clara aposta i compromís polític per la transparència, una governança més oberta i una major i més estreta relació de confiança cap als ciutadans. L’administració electrònica és un concepte de canvi. I aquest canvi no ha de ser solament un canvi tecnològic. El que s’espera de l’administració electrònica és anar més enllà de fer el mateix que es feia fins ara però usant les TIC. Cal un veritable canvi a nivell cultural i organitzatiu. Cal, doncs, a més de les TIC, iniciativa política i lideratge en l’acció governamental.

I això és el que pretenem des del govern municipal: donar un nou impuls amb voluntat de transparència, proximitat i eficiència fins i tot a eines que ja existien i que no havien explotat tot el seu potencial. Una d’aquestes eines és l’aplicació informàtica Appunta, que permet el contacte directe de qualsevol persona amb la Paeria en temps real i a qualsevol hora del dia.

L’Appunta és una aplicació per a mòbils, ordinadors i tauletes per comunicar incidències a la via pública. Aquesta eina té la voluntat d’unificar els canals de comunicació del ciutadà amb la Paeria, i tenint en compte que el 70% de les incidències que es reben tenen relació amb la via pública, suposa col·locar una Oficina d’Atenció a la Ciutadania a la butxaca de tots i cadascun dels lleidatans.

Descarregant-se aquesta aplicació i fent-ne ús, el ciutadà pot comunicar a la Paeria qualsevol incidència que hi hagi a la ciutat. Tot tipus de problemes, dubtes, comentaris i incidències sobre aigua, clavegueram, fonts, electricitat, enllumenat, jardineria, neteja, plagues, semàfors, senyalització o estat dels carrers, via pública, manca de mobiliari urbà, pintades, voreres i rajoles en mal estat, entre altres, poden ser transmesos de manera immediata a la Paeria i als serveis municipals amb la seva ubicació i la possibilitat d’adjuntar-hi una fotografia. Estem treballant en canvis en la gestió d’aquestes incidències amb la voluntat d’aconseguir que el ciutadà obtingui una resposta immediata i pugui fer un seguiment de l’estat de la seva petició o incidència i per conèixer quina ha estat la seva gestió.

Però no solament és una bústia d’incidències. L’Appunta també aporta informació als ciutadans relacionada amb els equips de neteja, els horaris i freqüències del servei i també amb la recollida de residus, la situació puntual de la deixalleria mòbil o la cita prèvia pel lliurament de voluminosos (mobiliari i/o electrodomèstics). En aquest mateix sentit, estem treballant per auditar els serveis de neteja i també hem col·locat GPS als vehicles per poder fer seguiment de les tasques que s’han de fer als barris i carrers de Lleida. També treballem per incloure en aquesta App l’Horta de Lleida, de manera que els seus veïns i veïnes podran també fer-nos arribar les incidències de la zona com són els abocaments incontrolats, un problema de civisme important que viu l’Horta.

Amb l’Appunta, tothom que s’estima Lleida en pot tenir cura i contribuir a fer-la millor. Tinc molt clar que la complicitat amb el ciutadà és imprescindible per poder fer una bona gestió municipal. El civisme té molt a veure amb el comportament individual de cadascú, però també, i sobretot, amb la màxima exigència al governant perquè doni solució ràpida, àgil i eficient a qualsevol problema que li sigui comunicat.

He dit en altres ocasions que, com a govern de la Paeria, apostem per un model que s’allunyi dels projectes i obres faraòniques i que aposti de manera decidida pel microurbanisme i per la millora del dia a dia dels lleidatans, per fer una gestió acurada dels serveis que prestem. El nostre objectiu és revitalitzar la ciutat mitjançant petites intervencions en llocs concrets que impacten directament en la qualitat de vida de qui passa dia a dia per aquell carrer o aquella plaça o qui utilitza un banc, una font o un parc infantil.

El repte que tenim al davant és important i en som conscients. Per això, en primer lloc, vull agrair a totes les persones que utilitzen aquesta plataforma per l’esforç que fan i la col·laboració que presten a l’administració; i en segon lloc, vull emplaçar a tothom a provar aquesta manera de comunicar-se amb l’administració i fer-los partícips de la millora de la ciutat. L’Appunta ens permet mantenir contacte amb els lleidatans i teixir complicitats per poder detectar aquelles necessitats més bàsiques que facin de Lleida una ciutat amable, amb ànima, i per a les persones.

tracking