SEGRE
Lean Startup

Lean StartupSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Una Start-Up és una organització humana amb gran capacitat de canvi, que desenvolupa productes o serveis, de gran innovació, altament desitjats o requerits pel mercat, amb un disseny i comercialització que estan orientats completament al client.

La innovació és un procés que modifica elements, idees o protocols ja existents i els millora o en crea de nous que impactin de manera favorable en el mercat. La innovació és un concepte molt lligat a l’àmbit empresarial.

Hi ha un fort vincle entre aquests dos conceptes, per la qual cosa és habitual que siguin esmentats junts, tot i que són diferents.

Mentre que l’emprenedoria es refereix a l’acció mitjançant la qual s’inicien nous negocis, la innovació correspon a la implementació de novetats o millores significatives. Lean Startup és una metodologia ideal per desenvolupar projectes innovadors amb garanties. La metodologia Lean Startup permet descobrir i aprendre directament del mercat el que realment demanden els clients amb el mínim risc possible.

Partint de la base que les empreses s’han de centrar a oferir el màxim valor possible al mercat (clients), una metodologia com Lean Startup que permet aprendre precisament les necessitats dels clients és summament valuosa.

A més, convenientment aplicada, la metodologia Lean Startup permet reduir el risc al mínim a l’hora de desenvolupar els productes o serveis que l’empresa té al cap.

La innovació i la creativitat són pilars en el camí dels emprenedors.

El 82 per cent considera que la innovació és un factor important per al creixement del seu negoci, segons la firma de serveis professionals Ernst & Young.

El mètode Lean Startup és una metodologia basada en “aprenentatge validat”, és a dir, anar verificant a poc a poc les hipòtesis abans de tenir el producte acabat (la start-up definitiva) i començar a escalar el negoci.

La idea és anar definint i escurçant els cicles de desenvolupament, llançant diferents propostes per un període de temps i obtenint un feedback molt valuós dels nostres potencials clients o usuaris, amb els quals millorar la següent versió final del producte.

Dins del Lean Startup, distingim tres tècniques:

1. Desenvolupament de clients (customer development).

Comprovem si el nostre producte satisfà les necessitats del client. Per fer-ho, sortim al carrer i preguntem als que serien nostres clients potencials, els ensenyem el producte, que el provin i ens en donin les seues més sinceres i constructives opinions.

2. Model de negoci Lean Canvas. Consisteix a visualitzar i dissenyar un model de negoci dinàmic i visual, plasmat en una tela denominada model Canvas per Alex Osterwalder. Està dividit en quadrícules, cadascuna dedicada a un aspecte fonamental del model de negoci.

3. Tècniques àgils o Scrum. Consisteix en un conjunt de tècniques de comunicació dinàmiques i ràpides per proposar idees, millores i anar configurant el projecte final.

Aprenentatge validat, experimentació i interacció són els tres pilars en els quals es basa la metodologia Lean Startup. L’objectiu és reduir el risc en el llançament de nous productes i serveis.

Aprendre del client (customer development) és la clau i com més ràpid i barat, millor. Un procés que té com a objectiu que les empreses siguin més eficients en l’ús de recursos i fomentin de forma efectiva la creativitat humana.

La metodologia Lean Startup s’ha convertit en el moviment que està transformant la manera de concebre, fabricar i llançar nous productes al mercat.

tracking