SEGRE
S’anuncia un nou procés penal

S’anuncia un nou procés penalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El passat 24 de novembre, el Consell de Ministres anunciava a tort i a dret l’aprovació de l’avantprojecte d’una nova Llei d’Enjudiciament Criminal i, seguidament, tots els mitjans de comunicació se n’han fet un ampli ressò. Al mateix temps, els diferents Col·legis de l’Advocacia han posat a disposició dels col·legiats el text íntegre de l’avantprojecte.

Perquè ho entenguem, podem dir que un avantprojecte és un primer esborrany d’un projecte de norma que comença la seva gestació. Camí difícil, desconegut, i ple de dificultats, com totes les gestacions, que, un dia llunyà, acabarà amb la promulgació de la norma i la seva publicació al diari oficial.

Quan la nova norma es presenti, negre sobre blanc, a les pàgines del BOE, substituirà la vigent Llei d’Enjudiciament Criminal promulgada el 14 de setembre del 1882 (fa més de 138 anys) que, des de llavors, ha tingut 77 modificacions. Vaja, avui sembla un vestit apedaçat i sargit.

El text de l’avantprojecte publicat inclou fins a 982 articles, agrupats en un títol preliminar i nou llibres, 2 disposicions addicionals, 5 disposicions transitòries, una derogatòria, i 8 disposicions finals, després d’una explicació introductòria que ocupa un total de 99 pàgines.

No farem pas aquí una exposició detallada de l’avantprojecte comentat, ni tampoc un resum extens. La pretensió d’aquestes ratlles és més senzilla. Només es tracta de comentar la publicació de l’avantprojecte, i els seus trets més significatius.

En primer lloc, cal dir que l’avantprojecte estructura un procés basat en el principi acusatori i respectuós amb una societat democràtica avançada.

Configura un procés diferent, en molts aspectes, a l’actual i, segurament, un dels canvis més significatius sigui la desaparició del jutge d’instrucció, i el canvi en les funcions del fiscal, que serà l’encarregat de dirigir la investigació penal, i de formular l’acusació.

Amb el pas del temps, Espanya s’ha quedat com l’únic Estat, dintre de la UE, en què un jutge s’encarrega de la investigació penal, i no podem continuar més amb aquest sistema, sobretot si tenim en compte que el Reglament UE 2017/1939, del Consell, de 12 d’octubre, estableix una Fiscalia Europea que s’encarregarà de perseguir els delictes contra els interessos financers de la UE.

Les noves funcions d’investigació que s’assignen a la Fiscalia comportaran que s’hagi de modificar l’Estatut del Ministeri Fiscal promulgat el darrer dia de desembre de 1998.

Amb el nou procés, i la desaparició del jutge d’instrucció, s’incorporen noves figures judicials: el Jutge de Garanties, que vetlla pel respecte dels drets de totes les parts que hi intervenen (acusació i acusat). El Jutge de l’Audiència Preliminar, que ha de determinar si hi ha material suficient per obrir la fase de judici. El Jutge d’Enjudiciament, que celebra el judici i dicta sentència, i, finalment, el Jutge d’Execució, que s’ocupa del compliment de la pena.

S’estructura també l’Estatut de l’Encausat que en la tramitació del procés pot passar per les situacions d’encausat, investigat, acusat i de condemnat o penat.

Regula també un Estatut de la Víctima, i regula el tractament de menors i discapacitats.

I, finalment –sorpresa– es preveu que la norma reguladora del nou procés entri en vigor sis (6) anys després de la seva publicació al BOE (sembla una mica lluny. Mentrestant, esperem).

tracking