SEGRE

LIDERATGE

Com el ‘blockchain’ canviarà les nostres vides?

Com el ‘blockchain’ canviarà les nostres vides?

Com el ‘blockchain’ canviarà les nostres vides?SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El blockchain canviarà les regles de joc dels negocis, i posarà damunt davall els nostres models financers, educatius, professionals i socials. Els experts parlen de la Revolució Industrial d’Internet, o de la Internet del Valor.

Però què hi ha darrere de tot això? Realment blockchain porta un nou paradigma tecnològic que pot canviar la nostra manera de relacionar-nos i ha vingut per quedar-se, ja que amb la pandèmia s’han accelerat totes les iniciatives de transformació digital. Però, anem per fases: què és realment el blockchain? Essencialment, un blockchain o cadena de blocs és només un llibre més gran en què s’emmagatzemen registres i que està distribuït o compartit en diferents llocs.

Aquests registres poden contenir informació de tota mena, des de transaccions monetàries i compra d’accions fins a cites en la llista d’espera de l’hospital o contractes notarials, laborals o empresarials. Han d’estar marcats amb una característica especial (hash) i tenen dos particularitats: no són predictibles i no són hackejables.

Un canvi en un bit genera un hash totalment diferent. Aquest tipus de tecnologies es coneixen com a Distributed Ledger Technologies (DTLs), i la més famosa és la xarxa de blockchain per a la criptomoneda anomenada bitcoin.

Què aporta aquesta tecnologia de cadena de blocs? Emmagatzemament i confiança descentralitzades. Els avantatges són abundants.

La primera és la característica principal de les tecnologies blockchain i aquí resideix el concepte més disruptiu per la nostra manera de comprendre el món. En pràcticament tots els àmbits de la nostra vida hem delegat la nostra confiança en un tercer que ens sembla prou digne d’això, com entitats bancàries, advocats, notaris, etc.

Con el blockchain, aquesta confiança rau en la xarxa, de tal manera que no hi ha cap entitat que la governi i controli. A més d’agilitzar les transaccions.

La segona característica fa que no calgui el guardià de la informació, ja que la informació està distribuïda i la mateixa xarxa vetlla per la seua disponibilitat, garantia i seguretat, ja que blockchain recorre a la criptografia i als algoritmes de consens per aconseguir una seguretat pràcticament infrangible. Per manipular un registre seria necessari controlar o enganyar la majoria de la xarxa, la qual cosa en termes de cost (hardware i software) fa que sigui pràcticament impossible.

Això és així perquè, encara que aconseguíssim modificar un registre i enganyar tota aquesta cadena calculant el hash de tots els blocs següents, al comparar-ho amb la còpia de la cadena de la resta de nodes, aquesta cadena mentidera la detectaria al no ser majoritària i seria catalogada com a fraudulenta, en què finalment seria descartada. Però el blockchain va més enllà de tot el que s’ha exposat fins aquí, també permet executar contractes intel·ligents que s’executin automàticament quan apliquin les condicions necessàries.

. Finalment, el blockchain no està sent només un canvi tecnològic. Blockchain és un canvi de paradigma, una manera d’entendre les relacions socials en un món globalitzat i totalment connectat. T’imagines una plataforma de pisos en la qual oferta i demanda es connecten directament? T’imagines traslladar el control de la propietat intel·lectual als creadors oferint un registre d’autoria de béns intel·lectuals? Podem estar al davant d’un canvi tan transcendental com ho va ser internet. Tot això és el que realment canviarà el món. Prepara-t’hi.

tracking