SEGRE
L’impacte de la internet de les coses

L’impacte de la internet de les cosesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Molt és el que es parla sobre el IoT (Internet of Things) o internet de les coses cada dia des de diferents mitjans especialitzats, però realment sabem com ens afecta avui dia a cadascun de nosaltres? Som realment conscients del nostre entorn?

Per poder comprendre quins són els efectes del IoT n’hi ha prou amb fer un cop d’ull al nostre entorn per adonar-nos que gairebé totes les coses estan connectades a la xarxa, de manera que serveix com a font per recopilar milions de dades d’informació valuosa.

Què és el IoT? Cada vegada són més els objectes i dispositius electrònics capaços de connectar-se a internet. És el que avui coneixem com a internet de les coses. Quan les coses connectades a internet parlen entre si, sense la intervenció de les persones, parlem del sistema Machine to Machine o M2M. Gràcies a l’empremta digital que deixem amb els nostres mòbils, és possible que les màquines es connectin entre si. D’aquesta forma, la internet de les coses pretén millorar la nostra vida.

Quin potencial i capacitats té el IoT?

Comencem des de la comunicació amb servidors. Els objectes tindran la capacitat de connectar-se als serveis d’internet, podent intercanviar i actualitzar dades entre si i establir comunicacions.

A continuació, parlem de configuració i localització de dispositius. Els dispositius seran localitzables des de qualsevol lloc de la xarxa. A més, ens serveix per identificar objectes. Es podran identificar elements a través de tecnologies de radiofreqüència, lectures òptiques de codis de barres. I, finalment, localització física. En tot moment podràs conèixer la ubicació exacta d’aquest objecte.

Quin seria el futur del IoT?

Les possibilitats que el IoT oferirà a la societat en el futur proper i llunyà són enormes. IHS preveu que aquest mercat de la internet de les coses creixi fins a sobrepassar 30 milions de dispositius el 2020 i 75 milions el 2025. És la revolució dels objectes connectats. Dins del IoT hi ha un tipus de solucions que està guanyant cada vegada més adeptes, aquests són els dispositius de geolocalització, que funcionen mitjançant la “digitalització” d’elements; d’aquesta manera, es crea un sistema que permet controlar pràcticament tots els objectes personals.

Un altre exemple de IoT són els smartwatches, oferint la possibilitat d’utilitzar-los per fer trucades, programar cites o llegir notícies. També existeixen dispositius connectats a casa que permeten controlar la temperatura de la llar, assegurar-se que els llums estan apagats o recordar on són les claus abans de sortir.

La internet de les coses ja ha canviat la manera de viure, treballar i interactuar. Certament, el concepte de bessó digital no és nou.

En termes pràctics, es tracta de la creació de versions virtuals de processos i productes que imiten l’acompliment dels seus referents reals. El propòsit d’aquestes rèpliques és monitorar el seu comportament al ser sotmesos a diferents proves per optimitzar el seu rendiment i propietats a un cost i risc mínims.

En conseqüència, part del futur del IoT està relacionat amb el desenvolupament de sensors cada vegada més eficients. D’aquesta manera serà més efectiu controlar sistemes, corregir fallades, reduir temps de parada i crear productes personalitzats.

Com veieu, el futur ja és aquí, i no vull imaginar-me les enormes possibilitats i desafiaments que ens oferirà la pròxima dècada..

tracking