SEGRE
Hem perdut la confiança

Hem perdut la confiançaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

A finals d’aquesta setmana hem assistit a un nou cop de teatre del govern municipal de la Paeria. El govern d’ERC i Junts ha sigut incapaç de negociar i trobar els suports necessaris per aprovar les taxes del 2022, una de les grans bases, juntament amb els pressupostos, per impulsar projectes per a la ciutat de Lleida. A través de les ordenances fiscals, el govern municipal té la responsabilitat d’explicar què es recapta i per quina raó, però el que fa el govern municipal és traslladar de manera constant un missatge de desconfiança que confon i desorienta.

Les veïnes i els veïns veuen com se’ls apugen els impostos mentre la ciutat és més insegura, està cada cop més bruta i pateix problemes de manteniment pel que fa als parcs i els jardins, plagues d’animals, problemes d’il·luminació i falta d’eficàcia en el transport urbà col·lectiu.. Totes les institucions públiques, i en aquest cas els ajuntaments, són les primeres que han de donar exemple de racionalitat i de vetllar per la bona salut de la seva economia, però no es poden convertir en cap cas en una societat mercantil amb exclusiva finalitat recaptatòria, com està passant ara amb la Paeria, i amb l’única voluntat de d’ingressar diners. Les taxes que paguen les ciutadanes i els ciutadans s’han de revertir en projectes que permetin la ciutat créixer econòmicament, però també des del punt de vista de la justícia social, el feminisme, la transició ecològica i la cultura. Ara mateix, això no ho veiem perquè es volen apujar els impostos a la lleugera, com hem vist amb la taxa de les escombraries, sense debatre sobre el model i les millores que es podrien implantar al sistema de recollida porta a porta, tal com ho planteja el Partit Socialista.

En aquesta línia, volem rebaixar les taxes de les escoles bressol i estalviar l’IBI als propietaris d’espais considerats públics com és el cas de la comunitat de Pius i, en matèria de transport públic, el govern municipal segueix suprimint línies com és el cas la línia de bus del Centre Històric, i defuig d’afrontar una millora en els horaris i freqüències del transport públic de Llívia, el Secà o els Magraners.. I què ha passat? Que l’oposició les ha bloquejat. Això és un toc d’atenció a l’equip de govern municipal d’ERC i Junts, que, a través de les seves polítiques neoliberals, difícilment pot arribar a convèncer altres partits per tirar endavant les seves polítiques d’increment de la pressió fiscal. Ara mateix, el govern municipal no té majoria i és necessari que escolti i s’assegui a negociar de manera real.

No ens conformem amb qualsevol declaració d’intencions. Els actes de supèrbia s’han d’acabar i la política requereix establir complicitats i oferir la mà per afrontar els projectes que beneficien la ciutadania. El govern està en caiguda lliure, amb manca de projectes i una absència absoluta de lideratge.

Des de l’oposició, el Partit Socialista ha allargat sempre la mà en pactes o propostes que han anat en benefici de la ciutadania i ha presentat, a través d’una oposició responsable i lluny de les estridències, projectes per fer créixer Lleida. El que no podem acceptar de cap manera és que no es compleixi allò que s’ha acordat. Senyor Pueyo, prengui nota.

I això ens ha portat fins a estar en el punt en què estem, que l’equip de govern municipal no ens transmet confiança ni tampoc a la ciutadania.. Per a mostra un botó. Va instaurar una taxa per tinença d’animals que finalment ara ha desistit cobrar. Ha votat a favor de la proposta del PSC per construir allotjaments per a temporers al costat de les explotacions agràries i, per tant, ell mateix també es posa en entredit respecte al projecte per construir un alberg municipal al barri de Pardinyes. On són les obres per millorar la xarxa del clavegueram, pactades amb el PSC l’any passat? On és el projecte de carril bici a Prat de la Riba? On és la reforma del carrer Penedès?

Mentre tot això passa, diumenge hi va haver un incident greu en un edifici dels Magraners i ningú del govern municipal va anar a visitar les famílies afectades fins que no es van assabentar que, prèviament, ho havia fet el cap de l’oposició.

Voldria acabar el meu article desitjant-vos unes bones Festes de la Tardor. Enguany podrem tornar a gaudir de l’escalf i l’acompanyament amb les veïnes i els veïns. Ateses les limitacions que encara hi ha d’aforament, el grup municipal socialista cedeix a la ciutadania les cadires reservades per a la formació de cara als actes institucionals. Bon cap de setmana!

tracking