SEGRE
Tornada a l’escola

Tornada a l’escolaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Passat l’estiu hi ha la “tornada a escola”, i convé recordar que un dels elements clau per a la continuïtat de les empreses familiars és el de la formació dels continuadors com a persones capacitades, lliures i responsables. A la vida hi ha poques decisions realment importants, i la formació dels fills n’és una. La formació és una llavor de creixement lent, els seus fruits es veuen a llarg termini.

Si tenim una empresa familiar, és essencial formar-los com a propietaris responsables, treballint-hi o no, conscients dels seus drets i deures, que són més grans que en una empresa cotitzada en la qual es pot ser un simple accionista passiu.

I això perquè la sortida de la mateixa és més difícil.Tot empresari sap que l’èxit perdurable sol ser més fruit de la llei de la causalitat que de la casualitat; i que, per tant, cal també planificar la formació. Igual que formem als col·laboradors de l’empresa, hem de fer-ho amb els futurs propietaris.

Els principals àmbits són els del món de l’empresa en general i de les familiars en particular; el de la mateixa empresa, el d’habilitats i els valors.És ben cert que per ser un geni, com Mozart o Einstein, Edison o Areces, calen uns dots naturals excepcionals; però les persones normals amb una formació adequada i ganes podem tenir un desenvolupament acceptable.

L’ADN no garanteix la transmissió de la capacitat empresarial, però aquesta es pot cultivar. Fa temps es deia que “la lletra amb la sang entra”, però els mètodes pedagògics han evolucionat molt.

Els predecessors no sempre som les persones més adequades per formar en tots els àmbits, però en alguns podem ser insubstituïbles.Els continuadors potser no treballaran a l’empresa, però si han de ser propietaris convé que sàpiguen què és i com es fa un pla estratègic, que sàpiguen entendre els comptes d’explotació, que cal vigilar de pròpia mà la tresoreria.

Cal que sàpiguen trobar assessorament expert si és necessari, i que sàpiguen fer les preguntes adequades en el lloc i moment oportú. I que coneguin com s’aplica la teoria al cas concret de la seva empresa familiar.

Jo recomano als meus clients que planifiquin estades formatives a l’empresa, com a premi, a partir dels setze anys.A part de formació en coneixements, convé donar-la en habilitats, com poden ser la comunicació o el treball en equip.

Recordem que a mesura que creix la família els lligams s’afluixen i aquestes dues habilitats adquireixen més importància. També és convenient prestar atenció a la formació de l’esperit emprenedor, sense el qual no neix cap empresa i que pot ser imprescindible per reinventar-se i poder continuar quan canvien les circumstàncies.

A part de formació teòrica, es pot dotar un fons per donar suport a, amb criteris professionals, l’emprenedoria.

Finalment, i no menys important, tenim la formació en valors. Aquests es transmeten fonamentalment a l’ambient familiar i des de la més tendra infantesa.

tracking