SEGRE
Contextualitzem

ContextualitzemSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La setmana passada el Tribunal de Comptes va rebutjar els avals presentats pel Govern de la Generalitat per respondre per la promoció exterior del procés entre els anys 2011 i 2017. Segons l’informe de l’organisme fiscalitzador, es van gastar 5,4 milions d’euros. No desconnectin encara, que és important.

I és que quan parlem d’aquesta classe de xifres de vegades és complicat saber què és el que suposen, de manera que cal posar-les en context. L’escola de Pinyana, que correspon construir a la Generalitat, però que en realitat acabem construint des de l’ajuntament, costa quatre milions d’euros. El mateix que el macroalberg de Pardinyes que s’entossudeixen a dur a terme malgrat que el ple de l’ajuntament ho ha votat en contra i compta amb una alta contestació ciutadana.

Una quantitat similar s’hauria de destinar a construir l’institut de Cappont, encara que sembla que no hi ha tanta pressa per afrontar aquests projectes.3,5 milions d’euros és el que ha retallat el Departament d’Investigació i Universitats de la Generalitat a la nostra Universitat de Lleida, deixant-la en una situació financera “delicada”, per dir una cosa suau o políticament correcta. Tres milions és el que deixarà d’invertir també el Govern d’Espanya a la província de Lleida el proper any 2022. Tanmateix, en aquest cas, Diputació de Lleida i Generalitat han sortit en bloc a denunciar el “dèficit històric” en inversions que pateix el nostre territori.

Tres milions és el que paguem a la Generalitat pel canon de l’abocador municipal, sota l’excusa que “cal afrontar noves polítiques per evitar el canvi climàtic”, i principal raó per la qual l’any que ve pagarem més per les escombraries.2,7 milions d’euros és el que transferim a l’Institut Municipal d’Ocupació, amb l’objectiu de dur a terme polítiques d’ocupació i treball. Clar que no és una competència que correspongui als ajuntaments, sinó –oh, casualitat!– a les comunitats autònomes. 2,5 milions és el que destinem a la gestió i promoció de l’esport (inclòs el manteniment del Camp d’Esports).

2,4 milions és el que destinem a pagar a tots els nostres agents rasos de la Guàrdia Urbana.1,3 milions és el total del que destina la Generalitat al Segrià en cultura. Per posar-ho en context, el nostre ajuntament destina 6,4 milions en l’àrea cultural. 1,3 milions també és el que destinem a promoció turística.

1 milió és el que ens gastem des de l’ajuntament en festes populars.Així que em permetran que m’alegri que la fiança per festa del procés, que només en promoció exterior està valorada en 5,4 milions d’euros, no ens la puguin cobrar a tots els catalans. Perquè quan parlem de milions d’euros podem arribar a perdre’ns, fins i tot a relativitzar aquestes quantitats. Potser per aquest motiu alguns gestionen pressupostos públics de forma tan lleugera i, fins i tot, temerària.

Però posat en context, es descobreix la importància de cada euro que els ciutadans aportem a les arques públiques. I el desvergonyiment amb què alguns pretenen aprofitar-se del nostre esforç fiscal.

tracking